МОН с 3 приоритета за старт на учебната година

0
Три групи дейности, свързани със старта на учебната година, подготвят в Министерството на образованието и науката
Три групи дейности, свързани със старта на учебната година, подготвят в Министерството на образованието и науката Снимка: БГНЕС

Три групи дейности, свързани със старта на учебната година, подготвят в Министерството на образованието и науката 

Министърът на образованието Николай Денков отбеляза три приоритета за МОН за безпроблемно начало на учебната година на фона на задаваща се нова вълна от разпространение на коронавирус, които отчете пред президента Румен Радев.

"Три групи дейности, свързани със старта на учебната година, подготвят в Министерството на образованието и науката (МОН). Подготовка за насока за действие в пандемични условия, след като бе приет планът на МЗ, как да се действа във всеки момент. Първият вариант на плана е готов и следващата седмица ще се обсъди с Министерство на здравеопазването", каза Денков, предаде News.bg

До 20 август със социалните партньори ще има среща, на 20 август с отраслов съвет със социалните партньори, на 30-31 август среща с РУО, на която ще бъдат представени тези насоки и обсъдени подробно, ще бъдат сведени до знанието на директори и учители.

Втората група дейности - свързана с подготовката на евентуално преминаване към дистанционно обучение.

Има подготвен анализ, който показа, че при преминаване в дистанционно обучение, има деца, които се затрудняват изключително много и това е особено свързано с групите с по-нисък статус на родителите, част от проблема е липсата на устройства. Направено е проучване - 43 000 устройства липсват по училищата, с МФ са осигурени средства, има проблем обаче и с достъпа до интернет - за около 34 000 ученици. Въпрос е на координация, която се подготвя.

Стои въпросът с квалификацията на учителите, част от тях не знаят как да работят. Министърът обясни, че се работи и по това.

За МОН е от ключово значение обучението да се провежда максимално в присъствена среда.

Третата група дейности е увеличаване на дела на ваксинирането. Проведени са около 40 срещи с директорите и е ясно, че 30% са ваксинирани към средата на юли, което поставя на риск самите учителите. За да няма трагични статистки - се провежда кампания, правят се срещи в училищната мрежа и мрежата на детските градини, над 20 специалисти от РЗИ и медицинските университети са се включили да обясняват ползите от ваксините и това, че дори и при заразяване, това не е опасно, а намалява опасността от смъртен изход.

Направена е сесия въпроси-отговори за най-често задаваните въпроси, всеки учител да влезе в сайта и да види какви са медицински обоснованите отговори на основни въпроси.

Всеки ваксиниран учител ще ползва по два дни отпуск след ваксинация, което е договорено допълнително със социалните партньори и е записано в колективния трудов договор

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари