Убийството на Емил Кюлев - тайна саморазправа от прехода

1
Дори посланикът на САЩ го коментира
Дори посланикът на САЩ го коментира Снимка: 24 часа / архив

Дори посланикът на САЩ го коментира

Убийството на един от най-богатите българи - Емил Кюлев, е важна част от прехода в България не защото остана неразкрито, а защото бе коментирано от самия посланик на САЩ у нас по това време, което не се е случвало друг път, пише Телеграф.

Ден след показния разстрел на 26 октомври 2005 г. посланикът на САЩ Джон Байърли заяви, че е шокиран от поредното убийство в България и очаква, че българското правителство ще изправи убийците на Емил Кюлев пред съда. „Всички ние бяхме отново шокирани и разочаровани от убийството на Емил Кюлев, надяваме се и очакваме, че българското правителство ще изправи убийците пред съда“, каза посланик Байърли. Той заяви това след клетвената церемония на 48 американски доброволци от Корпуса на мира. По повод информация, че на Кюлев му е била отказана американска виза, от пресслужбата на посолството на САЩ заявиха тогава, че посолството не коментира индивидуални случаи на издаване или на неиздаване на визи за български граждани.

Престъплението

Убийството на Кюлев става на 26 октомври, Димитровден, в 9,15 ч. на бул. „България“ в София. Дъжд от куршуми от близко разстояние оставя на място 48-годишния Кюлев в джипа му, а шофьорът е ранен. Най-големият в застрахователния бизнес към онзи момент и собственик на голяма банка се движи без охрана, но дори да е имал, килърът атакува внезапно и точно и не му оставя никакъв шанс за спасение. Килърът го чака на метри от кръстовището между бул. „България“ и „Димитър Несторов“. Без маска на главата дебне в храсти пред бл.15 на булеварда. Джипът БМВ на Кюлев, който идва от „Бояна“ по булеварда, намалява заради задръстването преди кръстовището.

Убиецът се приближава и открива огън с картечен пистолет 9-и калибър. 7 от куршумите попадат в Кюлев - 4 в главата и 3 в тялото му. На местопрестъплението са намерени 15 гилзи. Куршумите надупчват десния преден прозорец на джипа, а рикоширалите от тях чупят и стъклото на шофьора. След раняването на шофьора намиращият се в средната лента джип завива леко надясно и се удря в друга кола.

Фоторобот

По-късно през деня МВР разпространява фоторобот на килъра. Според разследващите той е около 28-годишен, висок 1,70 м, с изпито продълговато лице, с мустаци и брада под формата на вертикална лента под долната устна, с шапка. Според криминалистите убиецът се е измъкнал през проход между входовете на блока, който отвежда към улица.

Властта

Кюлев е разстрелян, докато тогавашните министри на вътрешните работи и на правосъдието Румен Петков и Георги Петканов дават пресконференция в МС, на която обясняват какви мерки ще бъдат взети след критичен доклад на ЕК за престъпността и съдебната система у нас. А банкерът Кюлев е убит 3 дни преди местните избори. „Това убийство няма нищо общо с убийствата досега, при които очевидно ставаше дума за разправа между различни престъпни групировки в сферата на организираната престъпност. Към Емил Кюлев не е имало заплахи, той не се е чувствал застрашен. Това престъпление цели дестабилизацията на страната. Цели удар по държавата и държавността и европейската ориентация на България“, заявява Румен Петков от парламентарната трибуна и обявява поредната война срещу престъпността. Тогавашният премиер Сергей Станишев и главният прокурор Никола Филчев определят покушението като политическо убийство.

Опелото на Кюлев е на 30 октомври в църквата „Света Неделя“ в центъра на столицата. На него присъстват десетки бизнесмени, политици, общественици и интелектуалци. Опашка от желаещи да се простят с банкера се извива по площада и в този момент се получава фалшив сигнал за бомба в храма.

За да се покаже, че наистина започва кръстоносен поход срещу престъпността, започват полицейски акции, които постепенно затихват без кой знае какви резултати.

Разследващите са категорични, че причината за убийството на банкера трябва да се търси в неговия бизнес. Издигат 4 вероятни версии, но нито една не е доказана.

Империята

В класация на полското сп. „Впрост“ Кюлев е определен на 73-то място сред 100-те най-заможни хора в Източна Европа със състояние от 500 млн. долара. Излюпеният в началото на демокрацията бизнесмен е бивш кадър на МВР през 80-те години на ХХ век. През следващото десетилетие участва в създаването на 5 банки, става съосновател на Конфедерацията на едрите индустриалци Г-13, а през 2001 г. заедно с Илия Павлов и Васил Божков основават бизнесклуб „Възраждане“. През следващата година е избран за Мистър Икономика, купува ДЗИ и основава финансова група, която има и пенсионен фонд. Собственик е и на комплекс „Ривиера“ до Варна, хотел „Сандански“, чифлик край Мелник. Планира да се ангажира и с проекта „Супер Боровец“.

Разследването

Разследването на убийството на банкера е спряно през 2008 г. Две години по-късно е на път да бъде съживено покрай разкриването на бандата за мокри поръчки Килърите, в която са бизнесменът Георги Вълев, Петър Стоянов-Сумиста и още няколко души, обвинени за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев от Шумен. Предположенията за връзка на Килърите с убийството на Кюлев заради спорове около Тракиябанк обаче не се доказват. Финансовата институция е придобита от банкера, преди това акционер там бил братът на Вълев и двамата имали спор за акции. Според слухове Кюлев поел финансови ангажименти към акционерите в бившата Тракиябанк, които впоследствие не изпълнил и това станало повод да бъде поръчан.

Wikileaks

Години след показния разстрел на Емил Кюлев Wikileaks публикува част от тайни доклади на бившия посланик на САЩ в България Джон Байърли. От тях става ясно, че още следобед на 26 октомври 2005 той е изпратил спешна грама до Държавния департамент, в която уведомява за убийството. Байърли подчертава близките връзки на банкера с политическия елит и обяснява в детайли как той е финансирал предизборни кампании. Убийството е категоризирано от него като „престъпление на белите якички“ и посланика го съпоставя с това на Илия Павлов.

По-късно дипломатът праща и втори доклад, в който споделя мнение, че полицията умишлено е провалила разследването. Той също така недоумява защо България е отказала помощ в разследването от ФБР.

Наследството

След смъртта на Кюлев част от бизнеса му е наследен от семейството му - вдовицата Весела и тримата му синове, един от предишен брак и двама от брака с нея. Друга част от бизнеса е придобита от чуждестранни инвеститори. През 2010 г. Весела се омъжва за бившия футболист Мартин Станков и имат дъщеря. За Весела се знае, че от години живее в Швейцария с децата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари