Убиецът на русенски бижутер получи доживотна присъда

0
Съучастникът в убийството на Явор Николов пък получи 19 години
Съучастникът в убийството на Явор Николов пък получи 19 години

Доживотен затвор чу за пореден път софиянецът Пламен Миланов, който беше признат за виновен за убийството на русенския бижутер Явор Николов.

Съучастникът му Николай Ламбаджиев също бе признат за виновен от Окръжния съд в Русе за убийството и получи наказание от 19 години лишаване от свобода, пише briagnews.bg.

Припомняме, че делото се гледа отново от Русенския окръжен съд, след като обиколи съдебните инстанции и беше върнато, за да започне отначало. През март 2014 г. Русенският съд даде доживотна присъда за Миланов и 20 години затвор за Ламбаджиев, която те обжалваха. Великотърновският апелативен съд измени присъдата на Ламбаджиев, като наложи и на него доживотен затвор с мотив, че именно той е инициатор на престъплението. През май 2015 г. Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, който пък го върна за повторно разглеждане в Окръжния съд в Русе заради процесуални нарушения.

Повдигнатото на двамата обвинение е за това, че на 25 юни 2012 г. в с. Николово, в съизвършителство умишлено убили Явор Николов, като убийството е извършено с користна цел, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

В обвинителния акт е описана цялата история от това как компютърджията Николай и таксиметровият шофьор Пламен са се запознали и как са решили да оберат търговеца на сребро Явор Николов. Те го излъгали, че имат много сребро за продан, но нямали документи за него и го примамили да се видят. Подробно е описано и как бизнесменът е заведен в Лесопарка, където уж било скрито среброто. Когато Миланов и Ламбаджиев разбрали, че Николов не носи пари, за да купи среброто им, те се ядосали. Единият стрелял по него 2 пъти с газов пистолет. След това го завързали за дърво и започнали да го бият. Нанесли му 25 удара по лицето и главата с чук и с револвера. След като Николов починал, двамата решили да запалят трупа му. Така отишли до Червена вода, от където заредили бензин и се върнали да запалят тялото, като мислели, че ще избухне пожар в гората и ще прикрие престъплението. Тялото е обгоряло, но до пожар не се стигнало.

През юли месец 2012 година двамата са задържани и сагата с убийството вече се върти 5 години из съдилищата.

Вчера делото в Окръжния съд в Русе приключи с признаването на двамата за виновни за жестокото убийство с користна цел. Пламен Миланов отново чу доживотна присъда, а Николай Ламбаджиев бе осъден на 19 години затвор. Двамата ще трябва да платят и по около 9000 лева разноски по двете досъдебни производства, гледани тук. Мерките им за неотклонение - задържане под стража, бяха потвърдени от съда.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари