Убиецът на бижутера Явор Николов от Русе иска у дома!

0
Таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и компютърджията от Червена вода Николай Ламбаджиев вече веднъж се сдобиха с присъди
Таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и компютърджията от Червена вода Николай Ламбаджиев вече веднъж се сдобиха с присъди Снимка: РОСЕН МОЛЛОВ

Убиец поиска да излезе под домашен арест, но Темида го остави зад решетките, докато делото отново влезе в Русенския окръжен съд.

Пламен Миланов, единият от двамата обвинени в жестокото убийство на русенския бижутер Явор Николов, поиска да бъде преразгледана мярката му за неотклонение, съобщава 24 часа.

Таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и компютърджията от Червена вода Николай Ламбаджиев вече веднъж се сдобиха с присъди, че са убили по особено мъчителен и жесток начин Явор Николов.

Трагедията се разигра на 25 юни 2012 година в гората на Лесопарка в село Николово. При първото разглеждане на делото от Окръжния съд в Русе през март 2014 г., Пламен Миланов беше осъден на доживотен затвор, а Николай Ламбаджиев получи наказание от 20 години лишаване от свобода. Двамата трябваше да платят и 50 000 лева обезщетение за нанесените неимуществени вреди на сестрата на убития.

Тази присъда обаче беше обжалвана пред Великотърновския апелативен съд от всички страни. Тогава апелативните магистрати я промениха, като наложиха и на Ламбаджиев доживотен затвор с мотива, че именно той е инициатор на престъплението. През май 2015 г. Върховният касационен съд обаче отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, който пък го върна за повторно разглеждане в Окръжния съд в Русе заради процесуални нарушения.

След повторния старт на делото тук бяха разпитани свидетелите и беше назначена допълнителна съдебнопсихиатрична експертиза на Николай Ламбаджиев. На днешната мярка за неотклонение пък стана ясно, че тя вече е готова и делото бе насрочено за 16 май. Според изключително подробната експертиза, Ламбаджиев е вменяем, и е бил такъв и по време на убийството.

Прокурорът сметна, че искането за по-лека мярка е неоснователно. Адвокатът на подсъдимия обясни, че той вече е задържан прекалено дълго време - 3 години и 9 месеца. В момента делото отново е на първа инстанция и върви към края си, затова и е възможно клиентът му да бъде пуснат под домашен арест. Като причина за по-леката мярка бе посочен фактът, че Миланов не е виждал детето си, което се е родило след задържането му, като дори не е успял да го припознае.

Пред съда Пламен Миланов заяви, че винаги, когато е бил повикан по време на разследването се е явявал. Дори каза, че е набеден и няма дори и 1 доказателство, че е участвал във въпросното убийство. Решението на съда беше да остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на Миланов и той да остане задържан. Това определение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Жестокото убийство на бизнесмена Явор Николов потресе Русе . Двамата обвиняеми го излъгали, че имат много сребро за продан, и го примамили да се видят. Те откарали бизнесмена в местността Лесопарка, където уж било скрито среброто. Когато двамата разбрали, че Николов не носи пари, за да купи мнимото им съкровище, убийците се ядосали. Единият стрелял по него 2 пъти с газов пистолет.

След това го завързали със свински опашки за дърво и започнали да го бият. Нанесли му 25 удара по лицето и главата с чук и с револвер. След като Николов починал, двамата решили да запалят трупа му. Така отишли до Червена вода, от където заредили бензин и се върнали да запалят тялото. След като си тръгнали си разделили сумата от 300 лева, която била в Явор. Знаели, че в колата му в Русе има около 20 000 лева, които той им предложил, за да не го убиват, но така и не ги открили.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари