Втора доживотна присъда за зверското убийство на русенския златар

0
Втора доживотна присъда за зверското убийство на русенския златар
Снимка: 24 часа /Николай Ламбаджиев/

Втора доживотна присъда за зверското убийство на русенския златар Явор Николов преди две години даде Апелативният съд в Търново.

Магистратите увеличиха наказанието на единия от килърите, осъден на 20 години затвор от русенския окръжен съд и потвърдиха доживотната присъда на таксиметровия шофьор от София Пламен Миланов, съобщава „24 часа”.

Втората инстанция прие, че именно Николай Ламбаджиев от с. Червена вода е инициатор на садистичното престъпление. Той таял ненавист и желание за мъст спрямо русенския бизнесмен, с когото имали обща дейност в Слънчев бряг. "Първо той е имал мотив да извърши замисленото ограбване и е намерил подходящия начин да мотивира и приятеля си", пише в решението. Делото бе по протест на прокуратурата и по жалби на двамата подсъдими, които от самото начало се топят взаимно за авторството на престъплението.

Овъгленият труп на 34-годишния Явор Николов бе открит на 13 юли 2012 г. в гориста местност между русенските села Николово и Червена вода. В хода на разследването бе установено, че на 23 юни същата година Пламен, Николай и Явор са се срещнали в Русе, където златарят имал магазин, уж да уговорят сделка. Пламен и Николай излъгали Явор, че притежават сребро без документи за произход и го попитали дали може да им го изкупи.

Целта им обаче била да се сдобият с пари чрез изнудване на златаря. На 25 юни тримата тръгнали от Русе към село Николово с опел, управляван от Николай. Той кривнал в гориста местност, където свалили Явор и му поискали парите за сделката. Той обаче носел само 300 лева със себе си. Тогава завързали ръцете му и започнали да го заплашват с газов пистолет, за да каже къде са парите. Явор отвърнал, че в автомобила му в Русе има 20 000 лева. След това килърите яростно смлели главата и лицето на златаря с чук. По-късно съдебни медици преброили 25 удара. После опитали да изгорят тялото му, за да заличат следите.

След убийството Николай избягал през Румъния за Великобритания, но след като прочел в интернет, че трупът на Явор е открит и след разговор със сестра си, се предал на 17 юли в българското посолство в Лондон. Пламен пък е задържан от полицията още на 14 юли.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари