Турция вдига минималната заплата с 50% на фона на рекордната инфлация

1
Според експерти, обаче, вдигането на заплатите ще доведе до нов ръст на инфлацията в страната
Според експерти, обаче, вдигането на заплатите ще доведе до нов ръст на инфлацията в страната Снимка: EPA / БГНЕС

Анкара увеличи минималната работна заплата с 50% в опит да пребори инфлацията и да помогне на засегнатите от инфлацията служители.

Преди часове Централната банка на страната за пореден път обяви намаление на лихвите и лирата се срина до ново историческо ниско ниво.

Сривът на лирата пряко удря и по популярността на управляваща Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

Вярвам, че това увеличение показва нашата решителност да не оставяме работниците да бъдат смазани от нарастването на цените”, заяви Ердоган при обявяването на увеличението на МРЗ, предава БГНЕС. Той посочи, че заплатата през следващата година ще скочи до 4250 турски лири (около 275 долара - бел. ред.) турски лири при 2826 сега ( около 182 долара). Увеличението в същото време е намаление с 27%, изразено в долари, в сравнение с началото на годината, заради рекордния срив на националната валута.

Инфлацията в страната достигна рекордните 21% и продължава да расте. Независими потребителски организации обаче смятат, че тя е поне 58% за годината. на годишна база. В момента един долар се търгува за 15.5 лири.

Според експерти, обаче, вдигането на заплатите ще доведе до нов ръст на инфлацията в страната. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари