Турция планира трето повишаване на минималната заплата тази година

0
Реджеп Ердоган се нуждае от подкрепата на работническата класа, за да остане на власт
Реджеп Ердоган се нуждае от подкрепата на работническата класа, за да остане на власт Снимка: ЕПА / БГНЕС

Реджеп Ердоган се нуждае от подкрепата на работническата класа, за да остане на власт

Турският президент Реджеп Ердоган обяви в четвъртък третото голямо увеличение на минималната заплата в рамките на година в опит да се пребори с историческия скок на потребителските цени преди изборите, предаде АФП, цитирана от БНР.

Повече от 40 процента от работната сила в Турция получава най-ниските доходи, позволени от закона.

Ердоган разчиташе на подкрепата на работническата класа, за да се изкачи на власт преди почти две десетилетия – и ще се нуждае от нея отново, за да си осигури преизбиране на изборите, които трябва да бъдат до следващия юни.

Но бедните в Турция бяха най-силно ударени от икономическата криза, при която официалната годишна инфлация достигна 85%.

Ердоган каза, че минималната работна заплата ще стане най-малко 8500 лири ($455).

Тя беше 2826 лири през декември 2021 г., което по това време беше малко под 300 долара. През януари бе повишена на4253 лири и след това през юли на 5500 лири.

Последната икономическа криза в Турция започна, когато Ердоган - цял живот противник на високите лихвени проценти - оказа натиск върху централната банка да свали хронично високите потребителски цени, като намали разходите по заемите.

Ердоган обеща, че инфлацията ще се забави до 20 процента до края на следващата година.

Ще станем свидетели на бърз спад на темповете на инфлация от този месец“, каза той в телевизионно изявление.

Очаква се по-късно в четвъртък централната банка да запази референтния си лихвен процент от 9%т процента.

Официалната годишна инфлация в Турция е 84,39%, което означава, че банките губят 75,39% от стойността на заема, ако дават пари за една година при официалния лихвен процент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари