Турция решава кои двама кандидати ще прати в космоса

2
Кандидатите продължават да преминават през психологически тестове
Кандидатите продължават да преминават през психологически тестове Снимка: Thinkstock/Getty Images

Кандидатите продължават да преминават през психологически тестове

Турската космическа агенция планира до ноември да избере двама кандидати за полет до Международната космическа станция (МКС), съобщи днес директорът на агенцията Сердар Хюсеин Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Кандидатите продължават да преминават през психологически тестове. Работим заедно с американската компания "Аксиом Спейс" ("Aksiom Space"). В тяхната база ще се извършва подготовката на космонавтите (основен и резервен кандидат), с тази компания ще бъде изпратен първият турски космонавт до МКС, каза Йълдъръм.

Той добави, че засега се планира в МКС да бъде изпратен турски космонавт през втората половина на 2023 г., като той ще остане там между седем и десет дни.

Йълдъръм сподели и плановете на Турция да извърши кацане на Луната в рамките на програмата "Лунна мисия" в края на 2028 г. или в началото на 2029 г.

Планираме да извършим кацане на Луната със собствен хибриден двигател, каза той.

През 2021 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви за началото на реализирането на национална космическа програма, включваща подготовка на космонавти и изпращане на собствена ракета на Луната. Очаква се в рамките на програмата да бъдат инвестирани около 6 милиарда долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари