Турски политик: Вървим към гражданска война

0
Изказването му дойде по повод нападението над няколко офиса на партията от страна на турски демонстранти
Изказването му дойде по повод нападението над няколко офиса на партията от страна на турски демонстранти

Съпредседателят на най-голямата кюрдска партия в Турция - Народнодемократичната, Селахатин Демирташ заяви, че ако ситуацията в държавата не се промени, ще се стигне до гражданска война, предаде Би Би Си, цитирани от "OFFNews".

Изказването му дойде по повод нападението над няколко офиса на партията от страна на турски демонстранти, излезли на шествие против кървавите сблъсъци между незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) и турската армия. По негови данни само за 2 дни е имало над 400 атаки по офиси на партията и кюрдски магазини, а полицията е стояла отстрани и е гледала.

Причината е, че правителството на Ердоган ги обвини, че подкрепят кюрдските бойци, които през последните дни убиха десетки турски военни.

„Тези атаки са управлявани от една ръка – тази на държавата. Искат да предизвикат гражданска война и това, което се случва от два дни, е генералната репетиция“, коментира Демирташ.

Той обвини Ердоган, че се опитва да накара хората да линчуват политическата му опозиция. Кюрдската партия влезе в парламента за пръв път на изборите през юни с 14% от вота, като така отне мнозинството на партията на Ердоган.

Откакто през юли бе прекратено двугодишното примирие между ПКК и Анкара, бяха убити десетки турски военни и полицаи, а армията започна въздушни удари по цели на кюрдите в Ирак и дори премина границата в преследване на бойци.

В някои населени места даже бяха наложени вечерни часове, което доведе до нелепи ситуации, като тази, в която семейство държа до сутринта трупа на убития си десетгодишен син в хладилника, защото нямали право да излязат от дома си през нощта.

От началото на кампанията на ПКК за създаване на независима Кюрдска държава в Турция през 1984 г. са загинали над 40 000 души.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари