Цялото ръководство на НИМХ подаде оставка

0
Служителите на института взеха решение да окупират сградите, в които работят, за да не допуснат нов директор
Служителите на института взеха решение да окупират сградите, в които работят, за да не допуснат нов директор Снимка: БГНЕС

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Решението бе взето с мнозинство, но не бе подкрепено от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Сред основните мотиви за отстраняването се посочват неспазване на разпорежданията на ръководството на академията, както и на уронване на престижа й като институция от страна на проф. Брънзов.

В знак на солидарност с отстранения директор в днешния следобед цялото ръководство на метеорологичния институт подаде оставка, а служителите му взеха решение да окупират сградите, в които работят, за да не допуснат нов директор.

В управителния съвет на БАН има 27 души, а гласувалите днес дали да се отстрани проф. Брънзов били 22-ма, информира заместник-председателят на академията чл. кор. Васил Николов, предаде Дарик. Въпреки различното мнение на акад. Ревалски, решението е взето с мнозинство: "Знаете какво се случва в последните четири месеца. Но Управителният съвет е извадил акценти наистина за уронване на престижа на академията, за неизпълнение решение на ръководния орган на БАН, а има и някои финансови аспекти".

В резултат на решението цялото ръководство на метеорологичния институт е подало оставка, добави пред Дарик отстраненият проф. Христомир Брънзов: "В момент, в който правителството протегна ръка на БАН да можем да решим въпроса с разделянето на НИМХ от БАН вътре в самата академия, един такъв ход ми напомня на други времена с един девиз "Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем". Нямам обяснение защо направиха този, според мен, глупав ход. Разбрах, че хората, които не са от моя екип застават зад мен, което много ме развълнува. Но моят екип, аз бях сигурен в тях, те всички подадоха оставка. В момента институтът няма никакво ръководство".

"Новината стигна до филиалите. Двама от четиримата директори на филиали също подадоха оставки. В София това са заместниците, директор финанси, главен счетоводител, директорите на департаменти. И сега в четирите ни филиала, това са големите ни структури в страната, от Пловдив и Плевен подадоха оставки. Остават Варна и Кюстендил, които не знам какво ще правят", допълни проф. Брънзов.

Служителите на института са взели решение да окупират сградите му, за да не допуснат нов директор.

Работата на института е блокирана, допълни синоптикът Анастасия Стойчева. Тя подчерта, че отстраняването на Брънзов саботира както дейността на института, така и възможността за преговори на работещите в него с ръководството на БАН.

"Правителството трябва да вземе мерки, тъй като ни се блокира голяма част от работата. Сега получихме и заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай голямата катастрофа в Своге, където загинаха толкова много хора, а няма кой да я разпише. Не съм сигурна дали този Управителен съвет съзнава, че махането на директор на НИМХ и на Националната хидрометеорологична служба саботира дейността. Ние не сме приключили нашите протести. Те ще продължат до изваждането ни, но пък сега правителството няма с кого да преговаря след като няма директор. Това може би също е една от целите на махането му. По този начин ни оставят съвсем във въздушното пространство”, коментира Стойчева.

В последната седмица проф. Брънзов подкрепи протестите на синоптиците, които настояха за разделяне на метеорологичния институт от БАН.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук