НИМХ с протестно писмо срещу готвените промени

0
НИМХ спря прогнозата за времето в знак на протест
НИМХ спря прогнозата за времето в знак на протест Снимка: БГНЕС

Националният институт по хидрология и метереология протестира срещу прехвърлянето на института в МОСВ

В знак на това днес вместо прогноза за времето, на страницата на института беше публикувано лого за протестна готовност. От НИМХ разпространиха писмо до Народното събрание, с което се обявяват срещу готвените промени и смяната на ръководството. Там са изяснени и коментирани мотивите, поради които НИМХ не е съгласен с прехвърлянето му от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Това, което още повече ни възмути е, че на 16.02, днес, в комисията по околна среда и води в парламента, е подготвено приемането на текстове от Закона за водите - същите онези текстове, които бяха отпаднали по наше настояване от Закона за бюджета, сега ще бъдат вмъкнати в този закон. В същото време през 2020 г. беше разискван и приет на първо четене отделен цялостен закон за дейността и структурата на НИМХ. Поради настъпилото разпускане на народното събрание, последвалата политическа и парламентарна криза в страната и усложнената епидемиологична обстановка, въпросният закон не беше окончателно приет."

"НИМХ и неговите ръководители трябва да бъдат напълно деполитизирани. Бюджетът на института трябва да е на делегиран принцип и с гарантиран преходен остатък. Само така ще се обезпечи оперативната и научната дейност на института, който е един от малкото в държавата с национален статут".

"Не на последно място, основен принцип при организирането на една дейност е, когато тя се развива успешно, да не се правят драстични и необсъдени промени. В случая с НИМХ се случва точно това. След преместването си от БАН в МОН преди 3 години, институтът показва повишена успеваемост по реализирането на редица национални и международни проекти, мащабен процес на автоматизация на измерванията, повишаване на заплащането на служителите и др. Една прибързана и необмислена структурна реформа в тази сфера крие значителни рискове за бъдещето на НИМХ като национална хидрометеорологична служба и основна научна организация в областта на метеорологията, агрометеорологията, климатологията и хидрологията", аргументират се синоптиците. 

Пълният текст на писмото тук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари