Цветанов: Няма как да намалим жертвите на пътя, ако не променим манталитета на българина

0
Нарушителите могат да инвестират в подобряването на инфраструктурата
Нарушителите могат да инвестират в подобряването на инфраструктурата Снимка: БГНЕС

Каквото и законодателство да направим, колкото и съвършено да бъде то, ако не спомогнем да променим манталитета на българския водач, няма как да намалим жертвите.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на обществено обсъждане на проект за Закон за движение по пътищата. Той бе цитиран от агенция „Фокус“.

„Дебатът трябва да бъде засилен към това как могат да бъдат използвани средствата, събрани от глоби. Как нарушителите могат да инвестират в подобряването на инфраструктурата“, убеден е бившият вътрешен министър.

Инфраструктура, която да обхване цялата страна, да можем да хванем местата с концентрация на най-тежки ПТП. Хем да можем да дисциплинираме, хем да можем да събираме необходимите средства за превантивна дейност“, продължи Цветан Цветанов.

„Законът за движение по пътищата ще получи приложение в 3 законопроекта. Убеден съм, че по този начин ще можем да чуем всички, които имат отношение към пътната безопасност“, обясни той.

Можем да констатираме, че и към днешна дата постъпленията се увеличават, но средствата от Фонд „Пътна безопасност“ не се разходват за нещо голямо, за политика, която да може да даде ефект, каза още  председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията.

„Във Фонд „Пътна безопасност“ вече са се натрупали около 60 млн. лева. Те могат да допринесат много за пътната безопасност“, смята той.

„В Директива на ЕС от 2010 година е записано, че до 2020 година жертвите по пътищата трябва да бъдат наполовина“, изтъкна Цветан Цветанов.

„През всички тези години правителството е полагало максимални усилия да се променя законодателството и да се подобрява работата. Положените усилия са в период, когато жертвите по пътищата бяха около 1000 на година, а достигнаха нива от около 600-670“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари