ЦИК проверява Кирил Петков за двойно гражданство

0
Към момента са подадени шест листи за кандидати за президент и вицепрезидент
Към момента са подадени шест листи за кандидати за президент и вицепрезидент Видео: Фейсбук

Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документи на 6 кандидатски листи, като срокът за това е до 12 октомври и до тогава тези регистрации ще продължат

Това съобщи на редовния брифинг на ЦИК днес говорителят Росица Матева, предаде БТА. Светозар Томов добави, че до момента за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета. По думите му очевидно е, че не всички партии и коалиции ще регистрират свои кандидат- президентски двойки. За сега обаче 4 от подадените общо 6 молби за регистрации са на партии и коалиции, а 2 на инициативни комитети.

"ЦИК процедира по един и същи начин с всички кандидати, извършва се проверка дали отговарят на изискванията на Изборния кодекс и респективно на Конституцията и ако не отговарят на изискванията, ако в следствие от проверката се установи, че имат и друго, освен българско гражданство, биват заличени такива кандидати от листите. Но дали Кирил Петков има и друго гражданство, освен българско, ще установим тогава, когато бъде регистрирана листата и той бъде кандидат в тази листа, ще извършим проверката". Това каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в отговор на журналистически въпрос как комисията ще процедира с двойното гражданство на Кирил Петков

Подадените до момента заявления за гласуване в чужбина са общо 11 187.. В три от държавите те надхвърлят 1000. Първенец по традиция на желаещи да упражнят правото си на вот са избирателите в Турция - 4273, на второ място е Великобритания- 1341, на трето Германия - 1276, Испания - с близо 1000 и в САЩ малко под 700. Срокът за подаване на тези заявления е до 19 октомври. Томов информира още, че за пръв път са разкрити толкова много секции по чл. 14 т. 3 от ИК, а именно на местата, където на предходни избори през последните 5 години са гласували 100 или повече избиратели.

Цветозар Томов прогнозира, без да обвързва с това ЦИК, че най-вероятният брой секции, които ще се разкрият е между 750 и 800, т. е близък до този на 11 юли.

Росица Матева съобщи още, че от два дни има възможност гражданите да проверят на интернет страницата на ЦИК дали имената им фигурират в подписките на партии и коалиции в подкрепа на техните кандидати и ако установят, че те са там, без да са давали своята подкрепа, да подадат жалба директно в Комисията за защита на личните данни.

Освен това по електронен път в служба ГРАО избирателите вече могат да подават в срок до 30 октомври заявление за гласуване по настоящ адрес, както и да проверят в коя секция са включени да гласуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари