ЦИК дава на участниците във вота достъп до изходния код на машините

1
Достъпът до изходния код ще бъде предоставен днес в сградата на Министерството на електронното управление
Достъпът до изходния код ще бъде предоставен днес в сградата на Министерството на електронното управление Снимка: БГНЕС

Достъпът до изходния код ще бъде предоставен днес в сградата на Министерството на електронното управление

При пълна прозрачност преминава довереното изграждане на изходния код на машините за гласуване и тяхното удостоверяване. Това увери пзаместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНР.

След като в петък успешно бе генериран кодът, който гарантира софтуера, днес партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, ще имат достъп до цялата документация, Матева поясни:

"Достъп до изходния код ще бъде предоставен днес в 14:00 часа в сградата на Министерството на електронното управление, за което всички регистрирани в ЦИК представители на партии и коалиции са уведомени в петък вечерта. След като приключи това доверено изграждане, ще имат право да присъстват, да им се осигури достъп до изходния код, до цялата документация, тъй като довереното удостоверяване на съответствието все още не е приключило и Министерството на електронното управление ще предостави достъп до всички данни, свързани с удостоверяване на съответствието и до изходния код, който беше генериран при довереното изграждане в петък".

Матева увери, че най-късно във вторник Министерството на електронното управление, Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология ще приключат процедурите по проверка на машините и софтуера, като паралелно върви и инсталирането му на над 9 000 машини, те трябва да бъдат доставени до секциите за гласуване в събота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари