ЦИК обяви за нищожно решението на ОИК в София да се гласува и с машини

0
Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон
Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон Снимка: БГНЕС

Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон

Централната избирателна комисияконстатира и прогласява нищожност“ на решението на ОИК – Столична община относно начина за гласуване на местния вот, както и при евентуален втори тур на изборите за кметове.

В свое решение Общинската избирателна комисия – Столична община посочи, че счита, че решението на ЦИК за гласуване с хартиени бюлетини във всички секции в страната „не поражда обвързващо действие“.

Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон. Сочените от ОИК правни основания - чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, за приемане на разглежданото решение не могат да санират пороците на решението, тъй като ОИК няма правомощия да тълкува решения на ЦИК или мотивите към тях, а следва да изпълнява същите, се посочва в решението на ЦИК.

Централната избирателна комисия е държавният орган в Република България, който осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове при произвеждане на всички видове избори, се посочва в решението на ЦИК. В него се казва, че комисията упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Иванов
    Питам , се приятели, ако аз десеткратно заявя пред избелната комисия, преди да съм пуснал бюлетината, че съм сбъркал и искам нова бюлетина, какво трябва да направи ИК? Най-простото е да ми даде 10 бюлетини, иначе ме лишават от право на глас. Ако 100 души от моята секция, и от другите секции направят същото, тогава бюлетините ще свършат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари