Цената на охладеното пиле на едро е най-висока в Русе

0
Пак в Русе, но в малките магазинчета, охладеното пиле пък се търгува най-евтино
Пак в Русе, но в малките магазинчета, охладеното пиле пък се търгува най-евтино

В 17 области от страната се отбелязва увеличение на цената на дребно на охладеното пиле, информират от Министерство на земеделието, храните и горите в специализиран анализ на хранителните продукти за периода 6-13 март 2019 г.

Продуктът поскъпва с между 1 и 12,7% спрямо предишната наблюдавана седмица. Най-значително е повишението във Видин, Враца, Монтана, Разград и Русе.

Така средната цена за цялата страна се е повишила с 4,4%, достигайки до 5,23 лв. за килограм. Въпреки това цената на охладеното пилешко е по-евтино с около 3% в големите търговски вериги, отколкото в малките магазинчета.

Най-евтино е в Търговище и Велико Търново.

На едро цената на предлаганото охладено пиле се запазва без отклонения, като най-ниска е продажната стойност в Търговище и Велико Търново (3,95 лв. за килограм) и най-висока в Русе – 5,26 лв./ кг.

Средно цената на дребно на охладените птици в хипермаркетите е с около 0,57 лв., като най-голям е маржът в Търговище, където достига до 1,39 лв.

В малките магазинчета охладеното пиле се търгува най-евтино в Русе, където килограм струва 4,58 лв., а най-високо – в Благоевград – 5,57 лв./кг.  Отбелязва се леко увеличение в цените в бакалиите, като във Варна продуктът скача с малко над 4%, а в Пловдив – с малко над 5% спрямо предишната седмица.

Замразените пилета също поскъпват.

Замразените пилета също отбелязват леко движение в стойността си. В София, Силистра и Бургас на едро се наблюдава седмично поскъпване между 5-8%. Във Враца обаче отбелязват леко поевтиняване под 1%. Средната цена на продукта на едро достига 3,92 лв., което е с 1% увеличение спрямо предишния период.

В големите хипермаркети обаче това поскъпване не е отразено. Така цената се запазва при средни нива от 4,78 лв за килограм. Най-евтини замразените пилета се търгуват в Пазарджик, Пловдив и Хасково, а най-скъпо – в Разград.

В малките бакалии замразеното пиле е поскъпнало в област Шумен, където цената е нараснала с 3,2%, докато в Благоевград броят за килограм с 0,6% по-малко. Средната стойност на продукта в малките магазини обаче се запазва при нива от 4,84 лв./кг., като най-висока е в Разград, а във Велико Търново и Габрово е най-евтино. И при замразеното пиле обаче се наблюдава тенденцията цената в малките магазини да е по-висока от тези в супермаркетите.

Най-скъпи яйца пък ядат в Бургас, Русе, Сливен и Ямбол.

През последната седмица яйцата на едро с размер М поскъпват с 0,02 лв. в София и Силистра, сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите, а в Благоевград и Добрич намаляват с 0,01 лв. Средната цена обаче се запазва при нива от 0,19 лв. за брой. В големите търговски вериги за периода 6-13 март 2019 г. яйцата на дребно се търгуват при средна стойност от 0,25 лв., докато в малките магазинчета, въпреки увеличението на места от по 0,01 лв., средната цена е от 0,24 лв. за брой.

Най-скъпи за крайния потребител са яйцата от размер М в Бургас, Русе, Сливен и Ямбол, където на дребно те се продават в хипермаркетите по 0,30 лв.

С 0,03 лв. яйцата на дребно са поскъпнали в Югоизточна България – Бургас, Сливен и Ямбол. В малките магазини яйцата на дребно са най-евтини в Добрич (0,19 лв), а най-скъпи са в бакалиите в Перник и столицата – 0,27 лв.

Няколко седмици преди Великден и едрите яйца отбелязват леко раздвижване в стойностите си. В Перник и София има намаление при цената на едро от 0,02 лв., а във Варна и Шумен – поскъпване от по 0,01 лв.

В големите магазини на дребно яйцата с размер L са най-скъпи отново в Русе (0,32 лв за брой), докато в Смолян те са с 0,08 лв. по-евтини. При малките магазини най-евтини са отново в Добрич, където се търгуват за по 0,22 лв. бройката, докато най-скъпи са в Стара Загора – 0,29 лв.

Отбелязва се, че и двата вида яйца на дребно са по-евтини в дребните магазини – съответно с 0,01 и 0,04 лв. за размери М и L, отколкото в големите хипермаркети.

В Русе този марж достига до 0,09 лв. Разликата между покупната и продажната цена е най-голяма за супермаркетите в Силистра – 0,11 лв. на брой и за дребните магазини във Враца – с 0,08 лв. за яйце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари