Цената на млякото тръгна нагоре

1
Има недостиг на суровина
Има недостиг на суровина

Мандрите все още извиват ръцете на млекопроизводителите, въпреки недостига на суровина

На пазара на сурово мляко има раздвижване, производителите отчитат, че се увеличава търсенето на суровина.

„Вече се чувства глад за мляко и има доста сериозно търсене, а суровина няма. Въпреки растящия интерес обаче, купувачите са доста предпазливи, а монополът бавно вдига цената с по две-три стотинки“, коментира Петър Карадамянов от сдружението на производители "Ривър Милк", цитиран от Агри.БГ.

От думите му става ясно, че в някои ферми вече се говори за цена от 95 ст./л до 1 лева за литър.

Сдружението „Ривър Милк“, което стана известно през отминалото лято с решението си да подарява млякото, което мандрите не изкупуват, вече работи с две преработвателни предприятия.

„Намерихме една мандра, която все още ни извива ръцете, но тези дни ще търсим решение на този проблем. От лятото са започнали да вземат млякото на 50 ст./л и вече са стигнали 70 ст./л“, споделя още Карадамянов. Другата мандра-партньор е достигнала цена от 85 ст./л и продължава да я покачва.

Ниската цена, която е по-малко от литър бутилирана вода, естествено не устройва производителите.

„Ако стигнем цена от 1 лев за литър, нещата ще бъдат нормални“, смята млекопроизводителят. Тази картина обаче може да се развали от поскъпналите горива, чиято цена върви нагоре в момента.

Сдружението е купило сграда и се надява да се отвори интервенция от Стратегическия план, по която да кандидатства за оборудване. Надеждата е, че по този начин ще спре процесът на притискане от страна на преработвателите, на които предават сега суровината си.

Дневно от стопанствата на седемте участници в сдружението излизат 8 тона мляко. Те се грижат за повече от 800 крави. Успяват да произвеждат сами грубите фуражи, а за всичко станало разчитат на свободния пазар.

С подобни проблеми се срещат животновъдите в цяла Европа, броят на говедата в ЕС намалява за пета поредна година. Причината са високите разходи за фураж и падащите цени на млякото. Освен това нови разпоредби постоянно затрудняват живота на млекопроизводителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Пффф
    Е, пък колко нагоре? Гюргево ми е на 5 км. От поне 15 години си пазаруваме /една група от 10 човека/, мляко, сирене, кашкавал, месо, яйца, че и плодове и зеленчуци от там. Пада ни се по един път на два месеца да пазаруваме за всички. Остави другото - и посуда си купуваме от Румъния.
  • 2
    1
    ...
    никоя долна свинчуга не коментира какво означава това за Българския народ. мамка ви проста. децата ви ще ходят криви с локумени кости и кашкавалени зъби, а вие ще дърпате кредити за да ги изправяте и да плащате на бялата мафия да ви пише рецептички които "ще помогнат".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари