Църквата "Всех святих" няма да отвори скоро

1
За храма са нужни още към 300 000 лева
За храма са нужни още към 300 000 лева Снимка: Николай Каламов

"Днешната стъпка по приемане на все още неосветената сграда като собственост на Православната църква в никакъв случай не означава, че тя ще може да бъде действащ храм в обозримо бъдеще".

Това заяви русенският митрополит Наум, след като получи нотариалния акт и символичния ключ на недовършената църква "Всех Святих" от председателя на едноименното сдружение Божидар Йотов, информира вестник "Труд".

Дядо Наум обясни, че Митрополията не разполага с нужните "десетки хиляди лева" за довършването на храма. Епархийският съвет трябва да осигури обзавеждането, включително и нов иконостас.

Русенският митрополит напомни, че прехвърлянето на имота като църковна собственост е трябвало да стане още през 2013 г. "Всех Святих" е възстановена на различно място и не е точно копие на съборената.

За храма са нужни още към 300 000 лв. В градежа досега са инвестирани близо 2 млн. лв., вклюително от дарения.

„За община Русе е изключително важно да завършим този храм, заяви градоначалникът Пламен Стоилов.

Освен вече дарените 150 000 лв., местната управа ще довърши вертикалната планировка на сградата. "ВиК", "Топлофикация - Русе" и "Енерго-Про" ще я включат безвъзмездно към мрежите си.

Разрушената църква "Всех Святих" на 26 октомври 1975 г. е архитектурен шедьовър на Едуард Винтер от 1898 г.

Вътрешното оформление е завършено от именити български художници, скулптори и резбари, а витражите са изработени във Виена.

След събарянето на църквата на нейно място е изграден Пантеон на възрожденците. Възстановяването й продължава вече 8 г., за да премахне проклятието над Русе.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари