Храмът "Света Петка" ще заблести отново

2
Добрата новина е, че най-после има осигурени пари за ремонт
Добрата новина е, че най-после има осигурени пари за ремонт Видео: Русе Медиа

Една от най-интересните църкви в Русе – храмът „Света Петка“ застрашително се руши, предава Русе Медиа.

Той е уникален, тъй като представлява умалено копие на Златната църква от 10 век, построена от цар Симеон във Велики Преслав. От десетилетия Русенската митрополия се опитва да намери средства за ремонта на сградата, но едва сега има надежда това да се случи наистина.

Църквата „Света Петка“ е построена в края на 30-те години на миналия век в близост до единствената запазена порта на старата крепост на града. Тъй като е на скат, постепенно започва да се разцепва и накланя. Освен конструктивните изменения по сградата, рушат се и стенописите. Особено трагично е положението в олтара.

„Аз тук бях събрал даже и мазилки, които падат по време на службата. Откъртват се големи парчета и вече става опасно и за самите хора, които посещават църквата. Пропукванията са големи – като вали сняг, като вали дъжд, зимно време се събират снежни преспички“, разказва отец Веселин от храма.

Добрата новина е, че най-после има осигурени пари за ремонт. Половин милион е отпуснат от държавата, а още 800 000 евро ще дойдат по европейска програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Русенският митрополит Наум очаква още и едно дарение, което е още по-ценно от парите.

Надяваме през тази година по моя молба да получим и одеждите на Света Петка, които ни бяха обещани от митрополита на Яш Теофан и от Негово Блаженство Румънския патриарх“, споделя владиката.

Ремонтът на църквата „Света Петка“ трябва да приключи в рамките на три години, като се предвижда се в близост до храма да бъде направен посетителски център за развитие на религиозния туризъм в региона.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари