Триумфалната победа на цървулите

7
Пази Боже, сляпо да прогледа!
Пази Боже, сляпо да прогледа!

Един милиард лева в сметка на Баневи. Новината не ме учуди. Но ме накара да се замисля и в контекста на вчерашното изказване на Президента Радев за грамотността.

Усещането, че България е превзета от варвари, не е от днес. Видни бизнесмени станаха вчерашни шофьори и сервитьори на ДС, а новите ВИП-дами – секретарки и барманки. Гледам Баневица и си мисля, че няма сума, която да придаде класа и стил на жена, приличаща на застаряваща труженичка отмагистралата. А благоверният й по-скоро си представям с бакалска престилка, отколкото въртящ милиони.

Посредствеността, неграмотността и наглостта гордо шестват из Родината ни. Хора, бягащи от училище, за да играят футбол и да ядат филии с мас, хвалещи се как са хранили прасето с помия, представляват България по света. И смятат за особена гордост, че не четат книги. С диво подозрение към всеки, който е прочел повече от една. И не намиращи нищо лошо да се снимат по развлечен анцуг, докато охраната от НСО ги пази да играят мачле.

Пари, класа и възпитание винаги си личат отдалеч.

Но ако имаш само първото, нищо на света не може да компенсира другите две. А интелекта, грамотността и образованието са най-важните, когато управляваш държавата или дори бизнеса си. Простотията освен непобедима, за съжаление е и разрушаваща всичко, до което се докосне. Когато светът ти е ограничен до външната тоалетна от детството ти, няма начин да мислиш глобално и разумно. Ти се вкопчваш в това, което по случайност си докопал и го защитаваш с агресия и простащина. Защото знаеш, че друг шанс нямаш. И подозираш какво ще ти се случи, ако се върнеш пак в родната си кочина.

Допуснахме парите да попаднат в мошеници и хора, които знаят само да рушат. Разрушиха икономиката, разрушиха държавата, разрушиха ценностите и обществото. Защото ги подценихме и тайно се присмивахме на простотиите им. Докато не започнаха да ни управляват.

Пази Боже, сляпо да прогледа!

Автор: Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари