10 хиляди лева бонус за успели българи, завърнали се от чужбина

0
Кампанията на платформата „Bulgariа wants you” започва от този юни под мотото „ДНКарта“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната ни
Кампанията на платформата „Bulgariа wants you” започва от този юни под мотото „ДНКарта“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната ни Снимка: „Bulgariа wants you”

10 хиляди лева еднократен бонус към заплатата и социалните придобивки ще предлагат работодатели на българи, които са живели над 2 години в чужбина и искат да се върнат у нас.

Кампанията на платформата „Bulgariа wants you” започва от този юни под мотото „ДНКарта“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната ни, информира БНР. 

"Наред с тази инициатива, „България те иска“ вече работи и за наемане в български компании на бежанците от Украйна. На платформата им позициите, подходящи за тях, са белязани със специален знак", съобщи в Пловдив тв продуцентът Андрей Арнаудов, един от създателите на кампанията.

По данни на нейния HP специалист Георги Първанов, у нас има свободни около 200 000 работни места, много от които – в сфери, за които се знае, че украинците са добри специалисти. Става дума за инженери, шофьори, служители в хотелиерството и ресторантьорството, ритейла, производствената сфера, месарството. „У нас пристигат и лекари, архитекти, зъболекари. Ние закъсняхме със законодателните промени, но търсим работодатели с възможност да предложат и жилище“ – коментира Първанов.

По думите му, от около 120 000 души влязли в България от Украйна след началото на войната, около 60 хиляди са останали тук, но едва няколкостотин вече имат статут на бежанци. След Украйна, от „България те иска“ предупредиха, че се очаква и вълна от Беларус и Русия, за която трябва да сме готови.

В момента украинците у нас имат възможност за сезонна работа до 3 месеца, а бизнесът се бори за законодателна промяна, която да дава възможност за 3 годишни визи.

"Пловдив, който отчита под 3% безработица в момента, а областта – около4 на сто, също има свободни позиции", обяви зам. кметът Стефан Стоянов. В едно от водещите предприятия се очаква в следващите 3 години да се отворят повече от 1000 работни места, а в изцяло нов завод – преди това още 800. Пловдивски предприятия също ще участват в кампанията „ДНКарта“ за връщане на българи от чужбина, която ще се рекламира и у нас, и зад граница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ??
    Критерият не е да е получавал 5 бинки, а да е бил извън България 2 години, дори и да е клецал стари баби и да е лежал на социал. Циганите ще са първи "експерти" по програмата.
  • -1
    2
    русенец
    Егати и успелият човек, след като 5000 евро , което е месечната заплата за среден техник в Германия, са му стимул да се върне в кочината.:))))))))))))))))
  • 0
    1
    grozno
    А за тези, които останаха, за да я има България - какво ? Куршум, гроб, червей ? От къде тези пари - 10 хиляди....няма да стане вашата, скунксове гадни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари