Тристранният съвет се обяви против актуализацията на бюджета

0
Залага се инфлация от почти 12%.
Залага се инфлация от почти 12%. Снимка: БГНЕС

Синдикати, работодатели и държава обсъдиха заложените антиинфлационни мерки

Актуализацията на бюджета, която трябва да влезе в сила от 1 юли, събра социалните партньори на извънредна среща. Синдикати, работодатели и държава обсъдиха заложените антиинфлационни мерки, предаде bTV 

Съветът на коалицията по темата беше отложен за утре, но експерти на четирите управляващи партии разискваха по актуализацията при финансовия министър. Утре тя влиза в кабинета, а до края на седмицата и в парламента.

Основните критики на работодателите са, че не виждат обещанието в бюджета да бъдат заложени парите, с които те ще бъдат подпомагани до края на годината заради високите цени на тока.

Според финансовия министър Асен Василев това ще се види в Закона за енергетиката.

Основните проблеми на синдикатите са замразяването на минималната работна заплата и това, че не е заложено увеличаване на доходите в държавната администрация. Те предупредиха, че се готвят за протести.

Според Асен Василев по-добрият вариант е не да се раздават по 10% в държавния сектор, а да се дават пари там, където се правят реформи.

Като цяло актуализацията включва основно антикризисните мерки, плюс актуализация на пенсиите, както беше предвидено, както и някои данъчни облекчения и промени в част от разходната част на някои от проектите, които са предвидени от министерствата“, заяви Василев.

Това, което не видяхме в предложената актуализация на бюджета, е гаранция за продължаване компенсациите за електроенергия на небитовите потребители. Настояваме също и за това антикризисните мерки да бъдат и антиинфлационни, което не виждаме“, каза Станислав Попдончев от БСК.

КНСБ не подкрепи и трите бюджета. Според нас нивото на амбиция е ниско и каквото и да си говорим, казаха се много числа, направиха се много разчети. Всички дадохме много подробни становища. Ние не виждаме политика по доходите и това е нашето основно притеснение“, заяви Любослав Костов от КНСБ.

„Работодателите знаят, че това, което сме обещали, ще го направим. Че допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати обратно на бизнеса“, коментира премиерът Кирил Петков.

Какви са основните параметри на актуализацията?

Залага се инфлация от почти 12%.

Предвиденият икономически растеж е под 3%.

Лимитът на държавния дълг се вдига до над 10 милиарда лева заради нов заем от около 3 милиарда лева.

Предвижда се разходите на хазната да се увеличат с над 1,6 милиарда лева. С толкова повече ще са и приходите. Така бюджетният дефицит ще се запази - 4,1% от брутния вътрешен продукт.

В проектобюджета са заложени антикризисните мерки за намаляване на ДДС на 9% за парното и природния газ.

Нулева ставка ДДС за хляба. Без акциз ще са електроенергията, природния газ и пропанбутана.

Заложена е и обещаната отстъпка от 25 стотинки на литър за масовите горива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари