Национален протест за по-високи заплати блокира София

2

Протестиращите заплашиха, че ако минималната заплата не бъде увеличена на 850 лв от 1 януари, протестите повече няма да са мирни

Работници от цялата страна излязоха на улицата с искане за достойни заплати, предава БНТ.

Протестиращите заплашиха, че ако минималната заплата не бъде увеличена на 850 лв от 1 януари, протестите повече няма да са мирни, затова трябват спешни мерки за подобряване на качеството на живота на българите.

Протестиращите започнаха да се събират още в 9 часа на площад "Александър Невски". Учители, медици, полицаи, енергитици, шофьори и хора от най-различни сфери искаха едно-достойно и адекватно заплащане за труда им.

"Дошли сме да протестираме да защитим доходи си, за по-високи минимални заплати ,сигурен труд и най-вече да не продължаваме да обедняваме", каза Иван Казаков.

"Хората не издържат в тази инфлация, тези цени и тези ниски заплати", каза Тодор Капитанов - зам.- председател на КНСБ.

Според протестиращите работещите бедни в България са повече от 2 милиона. Затова те настояват за достоен труд, край на ниските заплати и мизерията.

Липсата на редовно правителство не е пречка за увеличаване на доходите във всички сфери с минимум 20%, колкото е официалната инфлация в момента.

Може ли служебното правителство да увеличи заплатите?

"Може естествено, то е като всяко редовно, още повече то не изпълнява досегашния бюджет, финансовият министър казва, че ще направи икономии от 1 милиард за 22-ра година, което никой не му е искал, защо е необходимо, като тези хора всичките искат пари", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Според служебния министър на труда, исканията са справедливи, но проблемите може да реши само редовно правителство.

"Един служебен кабинет не може да направи такива действия, които да доведат до обвързващи финансови разходи в следващите години без да има ясен политически мандат", каза Лазар Лазаров, служебен министър на труда и социалната политика.

Заради протестното автошествие в което участваха повече от 1000 автомобила, в София се образуваха километрични задръствания.

Въпреки големите неудобства със затрудненото придвижване, повечето шофьори подкрепяха исканията на протестиращите.

Исканията, описани в съвместна декларация на двата синдиката бяха внесени в Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари