Трибуната на Народното събрание няма да бъде достъпна за хора с увреждания

0
Ще бъде купена техника, с която да направи възможно изказването на всеки депутат от място
Ще бъде купена техника, с която да направи възможно изказването на всеки депутат от място Снимка: БГНЕС

Парламентът няма намерение да прави трибуната на Народното събрание достъпна за хора с увреждания.

Ще бъде купена техника, с която да направи възможно изказването на всеки депутат от място, но заради необходимостта да има осигурени пътища за евакуация, амфитеатралния характер на залата и постигането на симетрия на местата от двете страни на президиума, трибуната няма как да бъде преустроена и до нея да имат достъп хора в инвалидни колички.

Това се разбира от отговор на парламента на въпроси до "Дневник". Проблем с недостъпността на трибуната стана отново виден наскоро, когато Павел Савов от ГЕРБ не успя да положи клетва като народен представител, както неговите колеги, защото стъпалата между зоната на депутатските банки и трибуната се оказаха препятствие за инвалидната количка, в която Савов се предвижда. Той се закле от последния ред с подвижен микрофон.

Депутатите се преместиха в новата зала в сградата на бившия партиен дом през септември миналата година след ремонт, продължил няколко години и струващ над 20 милиона лева. Още тогава стана известно, че залата е достъпна за хора с увреждания единствено до последния ред на депутатските банки. След това следват стъпала, които са непреодолими.

Липсата на достъп до трибуната е дискриминация

Комисията за защита от дискриминация, която води кампанията "Достъпна България" (от 2017 г. - бел.авт.) обяви, че ще провери сградата, но резултатите така и не са оповестени публично.

Пред "Дневник" от комисията отговориха, че на 9 ноември екип с нейн член в инвалидна количка и други представители са посетили парламента. Резултатът е издадена препоръка - Народното събрание да изгради "разумни улеснения" за хора със зрителни и слухови увреждания и да поддържа в изправност съоръженията, осигуряващи достъпност до сградата. Никъде в отговора не се споменава, че трибуната е недостъпна за изказвания.

Според член 5 от Закона за защита от дискриминация неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация.

"Поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация", пише още в закона.

Капка Панайотова от "Център за независим живот" заяви преди време пред "Дневник", че е "абсолютно безобразие сграда, която е ремонтирана за милиони левове да не отговаря на стандартите на 21 век и да не бъде достъпна". Тя даде за пример, че ако в правителството има човек в инвалидна количка, тогава той няма да има възможност както колегите му да се изказва от трибуната или да бъде питан по време на парламентарен контрол, както останалите му колеги.

За всеки - микрофон от място

"Осигуряването на достъп на хора с увреждания до пленарната зала на Парламента е решено, тъй като с преустройството на съществуващата зала "Света София" в пленарна зала е търсено едновременно изграждане на две отделни зали, една над друга в общия обем и постигане на симетрия при разполагане на работните места на президиума и работните места на Министерския съвет, симетрично от двете страни, в тясната част на трапецовидната форма на залата, при преодоляване на значителна денивелация, наложена от амфитеатралния характер на зала "Света София".

Наред с това са осигурени пътища за евакуация в залата и е търсено постигане на максимален зрителен обхват от всички работни места на народните представители към президиума на залата, което не може да бъде осигурено с по-малка денивелация от предвидената. Всички гореизброени обстоятелства не позволяват изказването на хора с увреждания от трибуната в залата".

Това гласи отговорът на Народното събрание на въпроси на "Дневник" какво ще предприемат по повод проблема.

От там уточняват, че през тази година ще бъде обявена обществена поръчка за аудио-видео система за техническо обезпечаване на пленарните заседания в пленарна и конферентна зали в сградата на Народното събрани, като с реализирането ѝ "ще се осигури възможност за изказване на всички народни представители от място без да е необходимо излизане на трибуната".

От Народното събрание обясняват, че сградата е достъпна от няколко меса, а влизането в пленарната зала се осъществява откъм централните врати на залата, като оттам е достъпен единствено последния ред на банките.

Отговорът на Комисията за защита от дискриминация

"Достъпът на хора с двигателни увреждания е осигурен от вход "Източен" и вход "Ларго". Достъпът от вход "Източен" е осигурен от четири електрически подемни платформи и автоматични отваряващи се врати. От този вход е осигурен достъпност до заседателни зали 1,3,4,126, 130, 132, 134, 142 и конферентна зала; фойаета, санитарни помещения за хора с увреждания. Поставени са знаци за маршрутите за достъпност и международния знак за хора с увреждания", пише в отговора от КЗД до "Дневник" за резултатите от проверката. В екипа, посетил Народното събрание, е бил и членът на комисията Петър Кичашки.

От КЗД обясняват още, че са установили, че през "Ларгото" може да се влезе чрез платформа и два асансьора. "Чрез тях се осигурява достъпност до трибуната за изявления в Мраморната зала и до Планарната зала на втория етаж. Поставени са знаци за маршрутите за достъпност и международния знак за хора с увреждания", пишат още в отговора от Комисията за защита от дискриминация.

Тяхната проверка установява, че в пленарна зала има предвидени специални места за хора с увреждания и инвалидни колички, като е осигурено достатъчно пространство за свободно движение. Предвидена е възможност за изказване от място. Има осигурен достъп и откъм вътрешния двор и гаража за автомобили. Проверката установява, че "не са поставени тактилни ленти за улесняване придвижването на хора със зрителни увреждания; липсват брайлови карти за хора със зрителни увреждания; липсва подходяща сигнализация за хора със слухови увреждания", затова и те издават препоръка тези нередности да бъдат отстранени.

От Народното събрание отговарят, че Националният център за рехабилитация на слепи към Съюза на слепите в България е изработил и предоставил безвъзмездно на Народното събрание брайлови брошури (пътеводител) и схеми за незрящи, както и информация в подходящ шрифт за хора с намалена зрителна способност. "Тези брошури се съхраняват на вход "Изток" на сградата на Народното събрание и се предоставят при необходимост, като осигуряват информационна независимост и улесняват свободната ориентация и движение на хора със зрителни проблеми в сградата", отговарят още от парламента.

През 2010 г. в Комисията за защита от дискриминация беше постановено решение по производство заради твърдяна липса на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в предишната сграда на Народното събрание на площад "Народно събрание" 2. Вследствие на това беше сложена платформа, която позволяваше на хора в колички да влязат на първия етаж на сградата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари