Три тенденции ще определят състоянието на света през 2022 година

1

3 ключови тенденции ще определят състоянието на света през 2022 г. на базата на случилото се през последните две години, в които той бе изправен пред безпрецедентно бедствие като коронавируса, посочва изданието Си Нет, цитирано от 24 часа.

Пандемията и бъдещето на здравеопазването

Светът бе хванат неподготвен от появата на COVID-19. През лятото на настоящата година нещата изглеждаха оптимистично, но с появата на вариантите делта и омикрон махалото се върна силно назад. Надеждите са, че през 2022 г. пандемията ще се превърне в ендемия, т.е. вирусът ще започне да съжителства с нас като сезонния грип. Бъдещето на ваксините никога повече няма да е същото. Създаването на РНК ваксините вече е смятано за един от най-големите научни пробиви на столетието.

Космическите пътувания и следващият интернет

Едно от най-ярките развития през 2022 г. ще е новата космическа надпревара. Китай и Русия си сътрудничат за нова лунна база през 2030 и за ракета до астероид през 2024 г. През декември НАСА пък обяви имената на 10 астронавти, които ще участват в бъдеща лунна мисия. Напредък ще има и по проектите за нов по-бърз и евтин интернет до всяка точка на планетата чрез система от спътници в ниска орбита.

Електрическите коли

След пробивите през 2021 г. новата 2022-а се очаква да е годината на електрическите коли. През септември Модел 3 на “Тесла” стана най-продаваният автомобил в Европа. Все повече държави в ЕС и САЩ се разделят с колите на бензин и дизел, поставяйки си различни срокове - между 2030 и 2040 г., за да ги извадят напълно от употреба. Очаква се през 2022 г. друг автомобил на “Тесла” - Модел Y, да донесе големи приходи на компанията. Най-много внимание през следващите 12 месеца обаче ще привлече преходът към ток при камионите.

А кои ще са най-важните световни събития през 2022 г. вижте в инфографиката. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари