Най-колоритните обичаи по света, свързани с новогодишната нощ

1
В Турция в полунощ отварят всички кранове в къщата
В Турция в полунощ отварят всички кранове в къщата

Почти навсякъде по света посрещнаха новата 2022 година.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе пожелават на жителите на региона успешна година, изпълнена със здраве и повече радостни моменти. Припомняме и част от Новогодишното обръщение на областния управител Борислав Българинов:

„Вярвам, че и през 2022-а ще бъдем единно и сплотено общество, така както бяхме досега и показахме, че не се уповаваме само на празните надежди, но сме и достатъчно решителни.

Отиващата си година не бе никак лека, но въпреки това тя бе преломна, защото истинността, честността и законността вече не изглеждат като блян, а са напълно постижими. Точно затова трябва да отстояваме тези привидно изконни ценности с достатъчно смелост, познания и морал.

Сигурен съм, че заедно ще надмогнем безвремието, което ни съпътстваше доскоро. Убеден съм, че 2022-а ще бъде годината, която ще очертае нови хоризонти за всички нас! Обещавам ви, че ще продължа да работя за развитието на Русе и региона, а промените ще бъдат осезаеми! Всички ние заслужаваме едно по-добро бъдеще и ще го постигнем със съвместни усилия.“

Екипът на Областна администрация – Русе потърси и някои от най-колоритните обичаи в Европа и по света, свързани с празника.

Например в Австрия в полунощ на 31 декември от всички радиа и телевизии звучи „На хубавия син Дунав“. Така, понесени от ритъма на валса, австрийците посрещат Новата година. На празничната трапеза задължителни се оказват сладките във формата на рибки, на които обаче първо им се изяждат перките и опашките. Това е така, защото поверието гласи, че иначе щастието ще избяга. Нещастие може да споходи и всеки, който простира пране в новогодишната нощ.

В Чехия посрещат Новата година с пенливо вино и вкусни чешки хлебчета. За да узнаят каква ще е съдбата им през настъпващата година, чехите имат обичай да разполовяват ябълка: ако семките ѝ образуват звезда, това е сигурен знак за голям късмет. Както и в България, точно в полунощ прозвучава националният химн.

Може би сред най-прекрасните и интересни посрещания на 1 януари е това в България. Традицията повелява кукери да прогонват злите духове: мъже, предрешени като страшни зверове, танцуват по улиците, за да пропъдят студа и лошите сили. За плодородие пък извършват символични обредни действия. Хората се сурвакат за здраве и късмет.

Гърците също празнуват настъпването на Новата година в семеен кръг, играят карти и хвърлят зарове – типично за една силно развита търговска нация. Поверието гласи, че който спечели на карти, ще има късмет през цялата година. Утешението за загубилите е, че ще бъдат щастливи в любовта.

В Турция обичаите също са много интересни. Там в полунощ трябва да се отворят всички кранове и вратите на жилището, преди отново да бъдат затворени – така се вика късметът.

Някак съвсем логично в Шотландия празникът не преминава без чаша хубаво уиски. Облечени в традиционния шотландски килт, мъже обикалят по домовете и черпят с уиски и хляб, носят със себе си и въгленче. Появата им пред прага на дома носи късмет на обитателите му. Точно в полунощ всички пеят традиционната келтска песен “Auld Lang Syne”.

В Индия има цели 8 дати, на които се отбелязва Новата година.

Така например, в деня – Гуди Падва, непременно трябва да се сдъвчат листа от дърво ним-ним. Те са горчиви, но старо поверие обаче им присъжда важна роля – защитават човека от болести и беди и му осигуряват сладък живот.

Лаоската Нова година настъпва на 14 април, когато измореното от жегата население на Лаос очаква с нетърпение дъждовния сезон.

В Бирма пък Новата година настъпва в най-горещите дни на април – между 12 и 17 април. Точният ден на празнуване се определя ежегодно от Министерството на културата, като празникът продължава 3 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари