Три причини, които спират поевтиняването на имотите у нас

0
Една от последните тенденции на пазара на имоти е повишеното търсене на къщи, като тук можем да разделим новите покупки на къщи около големите градове, както и на такива, които са разположени в селата
Една от последните тенденции на пазара на имоти е повишеното търсене на къщи, като тук можем да разделим новите покупки на къщи около големите градове, както и на такива, които са разположени в селата

Евтиният заемен ресурс, или иначе казано ниските лихви по ипотечните кредити, са една от основните причини за поскъпването на имотите в САЩ, пишат медиите отвъд океана. Тенденцията важи и за българския пазар

Вчера стана ясно, че лихвите по 15 и 30-годишните кредити в най-голямата икономика в света са отчели ново рекордно дъно за последните 50 г.

Ройтерс посочва, че продажбите на нови еднофамилни къщи са отчели неочакван спад през септември, след четири поредни месеца на ръст. Пазарът обаче продължава да се движи от ниските лихви по кредитите, пише Profit.bg.

Последните данни идват само седмица, след като стана ясно, че разрешителните за нови домове в САЩ са се повишили на седмична база до нива, невиждани в последните 13 г.

Тенденцията с ниските лихви важи и за родния пазар на имоти, но тук има поне още два фактора, които слагат спирачка (поне за момента) пред по-сериозното поевтиняване на имотите. Нека видим кои са те:

Ниски лихви = скъпи имоти

В годините след финансовата криза от 2007-2009 г. лихвите по ипотечните кредити варираха на нива от 7-8%. За първи път те паднаха под това ниво през 2013 г., докато лихви по 6 и 5 процента видяхме респективно през 2015 и 2016 г.

Именно в годините от 2011 до 2013 имотният пазар в страната буквално беше замръзнал, като цените на имотите в София бяха на средните нива от 751 евро за 2011 г., 743 евро за 2012 г., 736 евро и 757 евро за 2013 и 2014 г., както и 790 евро през 2015 г.

Едва през 2016 г., или след поевтиняването на кредитите, цената скочи до 906 евро за кв.м., за да премине психологическата граница от 1000 евро през 2017 и 2018 г., сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES.

В Пловдив и Бургас средните цени от 2011 до 2014 г. бяха на нива от под 500 и 600 евро/кв. м., докато имотите във Варна се продаваха за 700-740 евро.

Днес вече на редица от пазарите цените или са достигнали, или вече са над нивата от 2007-2008 г., като една от причините за това е спадът в средните лихви по ипотечните кредити в лева до 2.88%, според данни на БНБ.

Повишено търсене на къщи и ваканционни имоти

Една от последните тенденции на пазара на имоти е повишеното търсене на къщи, като тук можем да разделим новите покупки на къщи около големите градове, както и на такива, които са разположени в селата.

Вече има села около София, в които къщите се предлагат на цени от над 1000 евро/кв. м. Плюсът тук е по-чистият въздух, както и дворното място.

Редица купувачи обаче предпочитат покупката на ваканционни имоти, като тук отново трябва да направим разделението на планински и морски. Независимо дали тези покупки са за основен или втори дом, едно е сигурно – цените там са доста по-ниски от тези в големите градове.

Новото строителство

Вчера беше направена първа копка на поредния нов луксозен комплекс в столицата, в който инвестицията е за 60 млн. евро. Кой не би искал да живее в близост до планина и в същото време без автомобили наоколо, но пък с 24-часова охрана и удобства за спорт и развлечения на децата?

Естествено това идва на по-висока цена, към която следва да прибавите и поддръжката, която ще трябва да плащате.

Именно строителството на подобни големи проекти повишава средната цена на сделките в София, но и в останалите градове с население от над 100 000 души, а както знаем, те са общо 6 – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари