Тревожна тенденция: Расте броят на непълнолетните, които залагат онлайн

0
Психолози призовават рекламата на хазарта да се ограничи в разумни граници
Психолози призовават рекламата на хазарта да се ограничи в разумни граници

Психолози призовават рекламата на хазарта да се ограничи в разумни граници

Ръст на броя на непълнолетните, които се увличат по хазартни игри и залагания отчита на базата на наблюденията в практиката си клиничният психолог д-р Сезгин Бекир.

“Напоследък се забелязва повишено търсене на консултация от родители във връзка с хазартни дейности, в които са въвлечени техните деца, нещо, което допреди една-две години почти не се случваше. Тоест, след като има търсене на такъв вид консултация, косвено може да се каже, че се увеличава броят не само на децата и младежите, които се увличат по такива дейности, но и броят на младежите, които имат проблем с играта, със залаганията било онлайн или на хартия, защото зависимото поведение става видимо тогава, когато се появят проблеми. Най-вероятно в случая става въпрос за една задлъжнялост или влизане в дългова спирала, за нарушени семейни взаимоотношения, намаляване на успеха или напускане на училище или работа, т.е. вече се забелязват симптомите на т.нар. „хазартна зависимост“ и тогава близките започват да търсят консултация“. Това каза в ефира на БНР специалистът по превенция и преодоляване на зависимости. Той допълни, че в неформални разговори учениците също потвърждават информация за зачестили случаи на техни връстници, които играят хазарт. по-голям процент от случаите са на ученици в гимназиална възраст.

По оценката на д-р Бекир причина за разразилия се неотдавна спор между неправителствени организации, които се занимават с проблемите на децата и спортни клубове, относно ограничаването на рекламите на хазартни дейности е неразбиране и недостатъчна осмисленост на идеята.

"Идеята на подписката, инициирана от Национална мрежа за децата не е да се забрани изобщо рекламата на хазарта, а да се ограничи в разумни граници, за да не създава опасност от въвличането на младежите. Необяснима е реакцията на някои спортни клубове и организации, че така ще останат без финансиране на дейността си. Трябва да вникнат във философията на подписката", препоръча д-р Бекир.

Той припомни, че има много държави, включително наши съседки, където не само рекламирането, но и самите хазартни дейности са забранени, но това не е довело до стопиране на развитието на спорта.

По думите на специалиста към момента няма официална статистика или достоверно проучване, което да проследява процеса на въвличане на деца и младежи към залаганията. „Надявам се в най-скоро време това нещо да се случи, за да имаме някаква представя за рисково поведение, свързано с хазартни дейности особено при младите“, каза д-р Бекир. Според него не би било лошо, по подобие на предупрежденията в предизборните изяви и материали, при рекламирането на хазарт да има надпис, че става въпрос за опасно занимание, което води до пристрастяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    ...
    Е, вие им начуквайте реклами от сутрин до вечер пък после се тревожете, защо ви изнасят телевизорите и телефоните към заложните къщи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари