"Тренд": 1,6 милиона българи ще ходят на море, половината от тях - у нас

0
55% не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19
55% не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19 Снимка: БГНЕС

Над 1,6 милиона българи планират да почиват това лято. 53% от тях смятат да изберат родното Черноморие.

Това сочат данните от проучване на социологическата агенция "Тренд". 55% от включилите се в него не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19.

Снимка: Тренд

Спрямо предходната година се отчита спад в дела на планиращите почивка българи. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.

Снимка: Тренд

Като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12% пък споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус.

Снимка: Тренд

Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина - 21%, спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства, отбелязват от „Тренд“.

Снимка: Тренд

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като се отчита спад спрямо предходната година - 32%. Това също може да се обоснове с притесненията от пандемията от COVID-19.

Снимка: Тренд

Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите.

Цената на нощувките и самият курорт продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

Снимка: Тренд

Бяха проверени и нагласите на гражданите да посещават публични места. 47% от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% не споделят такива притеснения.

53% нямат притеснения да посещават места, където има много хора. 62% пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе, докато 31% се притесняват. 55% нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19.

Снимка: Тренд

30% от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около 21% смятат, че няма промяна в последните години, сочи още изследването на „Тренд“.

Изследването на „Тренд“ е проведено в периода 1-7 юни сред 1008 души чрез интервю „лице в лице“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари