Трайчо Трайков е кандидат президента на Реформаторския блок

0
За вице на президента се кандидатира генерал Съби Събев
За вице на президента се кандидатира генерал Съби Събев Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката и енергетиката от първия кабинет “Борисов” - Трайчо Трайков, е сигурният кандидат за президент на Реформаторския блок.

А номиниран за вице ще е доскорошният шеф на УС на клуб “Атлантик” ген. Съби Събев, предаде “24 часа”.

Двойката е била утвърдена на драматичен Изпълнителен съвет на реформаторите на “Раковска” 134 днес следобед, но лидерите на блока са си дали дума да не огласяват веднага двойката.

Преди началото му се чу, че Радан Кънев ще издигне Трайков сам, ако останалите не склонят той да е номинираният. В крайна сметка до драматичен развой не се стигна, макар че напрежението продължава да тлее.

Как се е стигнало до окончателния избор на тандема - чрез гласуване на лидерите. Присъствал и председателят на БНД Борислав Великов, който обаче няма право на глас. Гражданския съвет представлявал зам.-шефът на Народното събрание Иван Иванов.

Гласуването дало следния резултат: 2 гласа за Трайков (от лидерите на ДСБ Радан Кънев и НПСД Корман Исмаилов) и 2 за Гроздан Караджов (председателите на СДС Божидар Лукарски и на БЗНС Николай Ненчев). Така се оказало, че гласът на ДБГ ще е решаващият.

От партията на Кунева обаче обяснили, че ще откроят име след заседание в централата си снощи. Но изборът им се оказа предизвестен - предварително заявили, че налагат вето на Караджов. Не бил желан от структурите им.

Изпаднал в патова ситуация, Иван Иванов не гласувал между двамата представители на Гражданския съвет - Караджов и Трайков. Присъствалите на заседанието обаче установили, че клони към лагера на Радан Кънев. “Ветото на партията на Меглена Кунева е причината да отпадне Гроздан Караджов. Оттам заявиха в прав текст, че той е неприемлив и няма да работят за него”, обобщиха пред “24 часа” лидери от блока.

Никаква изненада няма около името на кандидата за вице. О.з. ген. Събев поначало бил единственият от потенциалните кандидати, който изразил готовност да играе и като подгласник в двойката. Името му като кандидат за вицепрезидент бе обявено в “24 часа” седмици преди да се разбере, че някоя от партиите в блока ще го номинира.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари