Традиционният розов домат се изкупува на смешна цена!

0
Цената на българския розов домат е едва 50 ст./кг
Цената на българския розов домат е едва 50 ст./кг Видео: fermer.bg

Традиционният розов домат от Джулюница се изкупува на смешна цена. Това коментира зеленчукопроизводителят Стоян Рахнев, който отглежда 20 дка зеленчуци – 5 от които оранжерийно – краставици и домати и 14 дка полско производство – зеле, тиквички, картофи, пипер и др., научихме от Фермер.БГ

„В момента розов домат се реализира на едро в порядъка от 50 ст./кг.,което е абсолютно смешна цена, а разходът е много голям. Червените сортове домати се реализират на пазара при изкупна цена не повече от 30-40 ст./кг. Краставици не се реализират, защото никой не ги иска. Говорим за цена на краставиците в порядъка на около 10-20 ст./кг“, посочи Рахнев.

Фермерът залага на български сортове домати, най-вече розови, но е взел решение да продава директно на пазарите – в Джулюница, Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, за да избегне фактора прекупвач:  „Реализирам сам продукцията на пазара. Хората, купувачите, дребните купувачи искат вкусни и качествени сортове домати, за това съм се насочил най-вече към отглеждането на български сортове домати“. 

Стоян Рахнев признава, че усилията му са насочени към намаляване на себестойността на продукцията, за да може все пак да не работи на загуба: „Бих казал, че ако не се стремим да намалим себестойността на декар, на произведената продукция, абсолютно ще работим на загуба. Започваме от найлоните, които са скъпи, капково напояване, при което трябва да се сменя капков маркуч всяка година. Другото нещо – семената, вървите, с които трябва да бъдат вързани растенията, препарати, торове, които са едни от най-скъпите. Аз лично не слагам разход за работна ръка, тъй като аз обработвам сам, но ако си сложа разход за работна ръка, който аз и семейството ми обработваме, то 100% ще работя на загуба, а не на печалба“, обясни зеленчукопроизводителят. 

Източник: Фермер.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари