Това ще е най-младият парламент, русенски депутат е едва на 30 години

2
Минков, който влиза от Русе, е експерт в програмирането на криптовалути и блокчейн платформи
Минков, който влиза от Русе, е експерт в програмирането на криптовалути и блокчейн платформи Снимка: Фейсбук

Двама спецове по криптовалути и още дузина IT, пилот, ултрамаратонец, спортисти с европейски и световни титли, еколози, човек от модната индустрия, много икономисти, юристи и бивши министри дават профила на парламента

47 години е разликата между най-младия и най-възрастния в 47-ото НС, пише "24 часа".

Най-много са депутатите с името Георги, следва ги Александър. А от жените първенството е за Десислава

Най-младият парламент ще започне работа до седмица

40-годишен, мъж, икономист, със скромен опит в политическите и парламентарните дела - това е обобщеният портрет на новия депутат.

Но под това поколение политици в активна възраст сериозно е представено и следващото - на родените след 1990 г.

Най-младият депутат в този мандат е едва 23-и годишен - студентът медик от “Продължаваме промяната” Милко Пенев, който влиза от Бургас.

47 години е разликата във възрастта на най-младия и доайена на 47-ия парламент доц. Силви Кирилов. 70-годишният уролог от групата на “Има такъв народ” ще бие първия звънец.

Заедно с Милко Пенев 11 ще са депутатите на и под 30 години в този мандат. Седем от тях са в групата на “Продължаваме промяната”, двама от ДПС и 1 от “Възраждане” - 26-годишната шампионка по шах Цвета Галунова, която влиза от Велико Търново.

Мустафа Карадайъ също допълни групата си с много млада избраничка - Небие Исмет Кабак е само на 24 години. Тя влиза в парламента, след като Йордан Цонев избра да е депутат от Велико Търново, а не от Пазарджик. Трябваше и двамата преди нея в листата - Сюлейман Кичиков и Осман Мурадов, да внесат заявления, че не желаят да бъдат обявявани за народни представители, така че девойката да седне на банката. Досега Небие Кабак се е занимавала с проекти с национално и европейско финансиране като служител на община Сърница.

Други 15 депутати са под 33 години, такива има във всички групи.

Това означава, че под и около Христовата възраст е всеки 10-и от новите избраници. Почти всички най-млади ще чуят за първи път химна от пленарната зала.

Изключително подновен не само откъм дебютанти е 47-ият състав на Народното събрание, а и като професионален профил.

Прага му престъпват представители на колоритни професии, каквито досега рядко са сядали на депутатските банки.

Такива са например двамата специалисти по криптовалута в “Продължаваме промяната” - Велико Минков и Йордан Маджуров. 30-годишният Минков, който влиза от Русе, е експерт в програмирането на криптовалути и блокчейн платформи. Работил е за кратко в Силициевата долина, където дори бил съосновател на компания, но предпочел да се върне в България.

Отделно има поне дузина други професионалисти от IT сектора. Сред тях е единият от мандатоносителите на ПП - лидерът на партия Средноевропейска класа (СЕК) Константин Бачийски. Бургаският бизнесмен работи отдавна в тази сфера, досега беше трети мандат общински съветник.

Групата на ПП си има и специалистка по управление на киберриска с магистратура от Харвард - Александра Милчева, която влиза от Търговище. Тя е учила и политика, сигурност и интеграция в Лондонския университетски колеж.

В този мандат на парламента ще има и авиатор. Стоян Георгиев от ПП е професионален пилот в селскостопанската авиация.

Имаме също специалист по етеричните масла - Марин Шишев, нова шахматистка (младата Галунова “наследява” звездата в женския шах Антоанета Стефанова, която дори бе номинирана за премиер в първия кабинет на Слави Трифонов пролетта), както и бившата национална състезателка по плуване Инна Иванова. Тя е световна шампионка по биатъл (800 м бягане и 800 м плуване) за девойки, има 57 републикански медала по плуване, като 33 от тях са златни в различни дисциплини. Днес обаче развива своята кариера в сферата на кафето и хранителните продукти.

В групата на ПП има и ултрамаратонец. Иван Христанов, който е партньор в 2 инвестиционни фонда за подкрепа на растящи български предприятия и стратегически съветник на млади бизнеси, от 10 години печели медали като бегач на свръхдълги разстояния и е запален планинар.

И модният тренд в парламента се очаква да бъде на висота, след като влиза човек от тази индустрия - Пламен Шалъфов от ПП. Той е завършил стопанско управление, работил е като икономически анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, но след интензивно предприемаческо обучение в САЩ се насочва към развиване на бизнес в сферата на модата и дизайна. Към момента е съдружник в български моден бранд, насочен изцяло към международните пазари.

Но най-голям цвят на парламентарните дебати се очаква да даде рапърът Ицо Хазарта, който разби старите политически лидери в битката за преференции в престижния 25-и столичен избирателен район.

Зам.-председателят на най-малката група - “Възраждане”, Георги Георгиев пък освен като предприемач се представя и като пчелар.

Всички тези нови колоритни лица ще се разминават из кулоарите със старата “тежка артилерия”. При ГЕРБ половината група са били министри или зам.-министри.

Най-много като професия в законодателния орган на държавата са юристите - 38. Следват ги икономистите - 31.

Като предприемачи и бизнесмени се представят 16 от депутатите.

Равен брой ще са инженерите и финансистите - по 12 души. А преподавателите са 8.

При БСП и ДПС също дългогодишните политици са гръбнакът. От редиците на движението са двамата ветерани по парламентарен стаж - д-р Хасан Адемов и Рамадан Аталай започват своя 10-и депутатски мандат.

Изцяло нови за политиката лица вкарва в парламента “Продължаваме промяната” начело със самите си лидери. За Кирил Петков и Асен Василев, както и за 99% от участниците в най-голямата група (67 депутати) това е първи мандат.

13-те депутати на “Възраждане” също за първи път ще пристъпят прага на Народното събрание. 25-имата от “Има такъв народ” пък формално се водят ветерани - имат вече разписани в биографиите си по два мандата като депутати, нищо че единият им продължи само 9 дни, а другият - 51 дни.

Запазва се тенденцията от последните 3 парламента за намаляване на броя на жените депутатки - отново под 1/4 от всички народни представители.

Този път обаче е отбелязан антирекордът в това отношение, тъй като са най-малко в сравнение с предходните 3 събрания. Сега в парламента влизат 54 жени. За сравнение - в 46-ото НС бяха 57, в 45-ото - 56, а в последното редовно 44-о имаше 65, което прави цели 27%.

Най-популярното име този мандат ще е Георги. Десет от народните представители са кръстени на светията Победоносец, като такива има във всяка група. Най-много - трима, са в БСП - проф. Михайлов, Свиленски и Гьоков.

След тях по брой са депутатите, съименници на Александър Велики - осем души. Паритет в 47-ото НС засега имат имената Иван и Петър - с по 6 депутати.

От женските имена най-често чуваното от трибуната ще е Десислава, следвано от Деница.

13 лекари в третия пандемичен парламент

Най-много са в ГЕРБ, начело с професорите Ангелов и Балтов, победителите само с един. 

13 лекари ще седнат на банките в 47-ия парламент - трети поред, избран в условията на пандемията.

В състава, излъчен след редовните избори на 4 април, когато държавата отново бе в пика на COVID вълна и темата беляза и предизборната кампания, сред народните представители имаше още по-малко медици - едва 9. В следващия, избран на предсрочния вот през юли, нараснаха до 17. Сега обаче броят им отново намалява.

Най-много лекари има в групата на ГЕРБ. Двете най-разпознаваеми лица са бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов и бившият директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов, който влезе в политиката и е сред новите лица при ГЕРБ. И двамата са сериозни критици на действията на служебния кабинет в здравната криза.

Неизменна част от групата е и д-р Лъчезар Иванов. От Пловдив попълнение е управителят на МБАЛ в Асеновград д-р Иван Червенков, анестезиолог. А мястото на предишната председателка на ПГ Даниела Дариткова, която се връща при пациентите си в Смолян, също се заема от лекар - д-р Красимир Събев, началник на отделението по анестезия и интензивно лечение в местната болница.

Само един лекар има в групата с най-много депутати “Продължаваме промяната”. Доц. Антон Тонев е хирург-онколог от Варна. Победителите са активни привърженици на ваксинацията, но както те, така и лично д-р Тонев са се обявявали против това тя да стане задължителна. Обещават обаче адекватна информационна кампания. Хората на Петков и Василев са заложили и на един бъдещ лекар - Милко Пенев, който е студент по медицина, както и на фармацевт - Йорданка Костадинова от Добрич.

И вляво само проф. Георги Михайлов ще представлява медицинското съсловие. Затова пък е с опит като депутат от БСП. Бившият директор на националната болница по хематология помага на видинската болница в борбата с коронавируса като доброволец. Клюки го “пратиха” и здравен министър в бъдещо правителство. Той защитава тезата на БСП болниците да не са търговски дружества.

Противоречивата фигура на Андрей Чорбанов зарази тезите му в COVID кризата отново е сред водещите при “Има такъв народ”. Имунологът от БАН е сдържан за налагането на ваксини и сертификати, но е част от екипа, който работи по българска ваксина, макар да признава, че засега няма изгледи тя да стигне до производство.

Но и в ИТН има лекар със сериозен управленски опит и практика като специалист - доц. Силви Кирилов. В краткото 46-о НС бе начело на ресорната комисия и предложението на партията за здравен министър в оттегления кабинет на Слави Трифонов. 70-годишният уролог е бил и шеф на Александровска болница. Като най-възрастния депутат той ще открие 47-ото НС. Ново лице е и хирургът Ивайло Христов, който влезе от Добрич след отказа на сценариста и зам.-шеф на партията Филип Станев.

В ДПС освен добре познатите доктори Хасан Адемов и Джевдет Чакъров вече имат и трети медик - Юсеин Вейселов със специалност “Рехабилитация и ерготерапия”.

Известният пулмолог д-р Александър Симидчиев отново ще е депутат от “Демократична България”, при това със силен преференциален вот. Влезе в политиката за първи път през април и бе зам.-шеф на здравната комисия в 45-ото и 46-ото НС.

Президентът дава още време за преговори, преди да свика избраните. 

До края на тази седмица президентът Румен Радев ще обяви кога ще свика новото Народно събрание, съобщи самият той снощи.

Очакванията бяха първият звънец на 47-ия парламент да удари още тези дни, след като на 15 ноември Радев съобщи, че има намерение да свика депутатите възможно най-бързо.

“Пред парламентарно представените партии има две важни задачи - съставяне на правителство и приемане на държавния бюджет. Тези задачи изискват един много добър баланс, време за диалог и сближаване на позициите”, обясни обаче Радев във вторник и така даде да се разбере, че ще изчака първо да напреднат преговорите по бъдещия коалицонен кабинет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари