Това сега целувка ли е, или опит да удуши детето?

0

НПО не смеят да коментират провокативна снимка на Борисов с дете

Провокативна снимка на премиера Бойко Борисов, прегръщащ силно и целуващ дете, взриви социалните мрежи, но остави безмълвни водещи НПО в сферата на грижите за децата в България. Снимката е качена във фейсбук профила на премиера в албум за откриването на спортен център в Доспат на 17 октомври 2015 г. Мероприятието формално не е предизборно, макар че  бдителни фейсбук потребители разпознаха на една от снимките и кандидата на ГЕРБ за кмет на общината.

Експертът по масови комуникации Иво Инджов реши да тества реакцията на водещи НПО, които според него „са със  славата на едни от най-добрите в грижите за здравето и правата на децата. Някои от тях имат важни съвещателни и мониторингови функции при изработване на държавата политика за децата и/или получават значими суми от нея като доставчици на социални услуги в процеса на деинституционализация (извеждане на деца с физически и умтвени увреждания или изоставени деца от старите социални домове и интегрирането им в обществото)“.

Инджов е помолил за коментар  Национална мрежа за децата (НМД), която обединява 127 организации, сдружение „Дете и пространство“, сдружение „Институт по социални дейности и практики“, фондация „Анимус“ и фондация „За нашите деца“.

Експертът е задал три въпроса:

1. В реда на нещата ли е министър-председател да прегръща и целува по този начин дете на публично място? В интерес на истината изглежда, че детето отива при него по собствено желание, както става ясно от друга снимка, или е изпратено от по-възрастни придружители.

2. Нарушават ли се някакви права на детето в тази ситуация?

3. Съдържа ли снимката неблагоприятен за детето подтекст?

„Снимката смущава, прегръдката на Борисов е прекалено силна, а целувката – прекалено демонстративна, оставя неприятно впечатление“, коментира експертът.

Той обръща внимание на многото отрицателни коментари във фейсбук за снимката, вкл. на стената на Борисов.

Например: „Nina Velikova: Снимката е супер грозна, изразяваща насилие.. все едно,че детето е нападнато и устата му запушена. Не можахте ли да публикувате друга, по-хуманна?!?“, „Галина Андреева: Не можах да разбера,това сега целувка ли е, или опит да го удуши?????“ и др.

Нито една от петте НПО не коментира конкретната снимка и казуса. Инджов все пак допуска мейлът му да е попаднал в спама на служебните пощи на някои от организациите, макар че ги е запитал два пъти в рамките на два дни. „Втория път съм писал, че става въпрос за предизборна среща, защото по същество тя е такава“.

От НМД не са сигурни дали снимката на премиера Борисов с дете е от предизборна среща или друга негова среща с граждани, става ясно от отговора на изпълниделния директор на организацията Георги Богданов. „Ние от Национална мрежа за децата няма да излезем със становище по случая, тъй като многократно сме го правили в различни случаи и сме апелирали към въздържание от страна на политиците да използват деца за предизборни цели и в техните кампании. Освен това този тип въвличане на деца в предизборни кампании е забранено и от Закона за закрила на детето.“ Богданов уверява Инджов, „че ако имаме нужда да изразяваме наши становища по отделни случаи, ние го правим чрез нашите канали на комуникация и със специалистите с които разполагаме, както в социалните медии, така и в другите медии.“

От фондация „Анимус“ също не коментират снимката и напомнят, че въвличането на деца в предизборни кампании е противозаконно и „ние по никакъв начин няма да бъдем въвлечени в тази ситуация.“

Отговори не са получени от сдружение „Дете и пространство“, сдружение „Институт по социални дейности и практики“ и фондация „За нашите деца“.

Според Иво Инджов формално законът не е нарушен, тъй като Борисов прегръща и целува дете на мероприятие, на което не е правена партийна агитация, поне видимо не е имало партийни и предизборни символи. „В същото време Борисов е лидер на най-голямата управляваща партия, хората асоциират ГЕРБ с него и присъствието му при откриването на спортния център само едмица преди местните избори би могло да се приеме като скрита агитация“. Освен това според експерта политиците трябва да бъдат далеч по дистанцирани в общуването си с децата, да избягат пози, ситуации и кадри, които могат да бъдат тълкувани нееднозначно.

Той не е учуден от мълчанието на НПО-тата по казуса. „Моето лично обяснение е, че не искат да си развалят добрите отношения с властта – идеални и материални“, е неговият коментар.

В тази връзка той прави съпоставка с писмото на Национална мрежа за децата към папа Франциск от началото на тази година. В него организацията критикува остро светия отец, който недвусмислено заявява в своя реч, че е допустимо родителите да удрят дете с възпитателни цели. „Това е грубо нарушение на Конвенцията за правата на детето на ООН и е недопустимо който и да било религиозен водач да насърчава удрянето на деца“, писаха тогава от НМД.

 „На папата могат да се репчат, но за Борисов си мълчат“, беше лаконичният коментар на експерта по масови комуникации Иво Инджов.

П.С. Инициативата и въпросите на д-р Иво Инджов не ангажират по никакъв начин организации и институции, към чиято дейност той има пряко или косвено отношение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари