Топлинен остров ли е Русе?

8
Термокамера показва до 10 градуса разлика между асфалт и зелена площ на русенския кей
Термокамера показва до 10 градуса разлика между асфалт и зелена площ на русенския кей Снимка: Facebook / Проект 7000

Термокамера показва до 10 градуса разлика между асфалт и зелена площ на русенския кей

Един от основните факторите, които влияят на острова са намаляването на зелените зони и паркове, пишат от Проект 700 в социалната мрежа.

Топлинен остров ли е Русе и какво общо има това с озеленяването?

С всяка изминала година, лятото в Русе става все по-горещо и все по-непоносимо. Вече не ни правят впечатление ежемесечните съобщения как Русе отново „чупи“ термометъра.

Всеки един от гражданите на Русе вече е забелязал ефектите от тази тенденция: дискомфорт, затруднено дишане, мудност, лоша концентрация, неспокоен сън. Уви, последиците включват и повишен риск от топлинен удар и респираторни заболявания.

Това е резултат от образуването на т.н. градски острови на топлина или накратко, топлинни острови. Те се изразяват в разликата в температура на въздуха между града и околните райони. Едни от основните факторите, които влияят на острова са намаляването на зелените зони и паркове, лошото градско планиране, недоброто усвояване на общи и неизползвани площи, използването на неподходящи строителни материали.

В изследване от 2022г., Гкатцьора и Перакис разглеждат данни от Русе и потвърждават негативното взаимоотношение между температурата на повърхността на земята и озеленяването: колкото по-малко са зелените площи, толкова по-висока е температурата на повърхността. Това потвърди и малкия ни експеримент от миналия четвъртък направен с термокамера: до 10 градуса разлика между асфалт и зелена площ на русенския кей. Забележете и разликата между добре поддържана и зле поддържана зелена площ.

Дали догодина Русе ще счупи поредния рекорд зависи преди всичко от местната управа и гражданите на града. Докато ние, гражданите, можем да се придвижваме по-често с колело или градски транспорт и да изолираме жилищата си, градската управа трябва да предприеме нужните мерки, за да ограничи ефектите на топлинния остров. На лице са набор от добри практики и политики, които могат да бъдат заимствани. Покриването на малкото останали зелени площи (с тараби например) не е една от тях!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    24
    ВД
    По улица Плиска тротоарите ги заляха с асвалт дори и между дърветата вместо да има малко тревичка . Как няма да е топло като няма кой да мисли за града.
  • 6
    23
    РуСе не е Топлинен остров
    Русе не топлинен остров.Русе е острова на съкровищата.Всеки скъсан прост селяк от околните села или друг град пристига с вмирисани крака и като един истински пират започва да подскача,тъпче и лапа мангизи според линията която са му дали,партия,партиини другари,бивши служители на КДС или номенклатурни кадри на бившата БКП.В последно време има нашествие на делиормански и добруджански корсари.Местният етнос от озвучители и танцуващи,празнуващи братя по цяла седмица подкрепят тоя кой е с по голяма сопа и най вече плаща банкетно.Русе не е Разград и нашият Пенчо е Милков,а не Кубадински искам да отбележа за делиорманците,а Русе не е ДПС и няма да бъде,а Пламен Нулев е подобие жалко на Джон Силвър,но със рояк папагали около него проскубани.Къде да се денем Русенци и да бягаме или от простаци да се отбраняваме и града и острова на съкровищата да спасяваме? Кой ще каже?
  • 14
    22
    До 4
    до коментар 4: изсичането на "самонастанили се" дървета в центъра на Русе беше по времето на Стоилчо-Нуньо беленския бей! Осирането на кея също! Псевдо-велоалеите и те! Тротоарите няма да ги обсъждам! И то по време, когато от ЕС имаше в пъти повече пари по програми за благоустрояване, а не като в периода 2021-2027! И ако не сте наясно, договорът за воден цикъл беше също сключен по това време, но понеже стоиловата администрация беше "много пъргава", или нарочно за да се оставят подводни камъни, не беше започнат на време! Така че, айде да не дрънкаме глупости, а? С всичките налети само за кея пари, можеха да го преустроят качествено, да направят и истински велоалеи, да облагородят поне парка на младежта! А те сътвориха глупост (не една), след която корабите продължават да акостират на старите понтони, а "яхтеното пристанище" стои празно и е реално неизползваемо! Хвала
  • 17
    21
    Jhuyt
    Горещини безобразно мръсен въздух= на много болести. Трябва всички да осъдим община и държава в европейски съд по правата на човека! Всичко е отвратително!!!
  • 22
    20
    David
    Все още има място да се засадят дървета!!¡Има къде, стига да не го залеят с бетон и какво са ""предвидили ""за джобовете си!!! Да организираме една доброволна инициатива да засадим дървета където има възможност!!!Ограничиха ни достъпа до реката __да ги осъдим!!! На изборите!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари