Топим се с пет човека на час

0
По едно село изчезва в България всеки месец
По едно село изчезва в България всеки месец Снимка: Shutterstock

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта.

На първо място сме по смъртност в ЕС.

Почти 5% от съществуващите селища нямат са без нито един жител,а тези с до 20 жители са около 13%. Прогнозата е до 2030 година 42% от населението на страната да живее в 6 града – София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора. В същото време всеки месец изчезва по едно село. Тези данни обобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията на тема: „Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ и Фондация „Солидарно общество“. „Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност. Необходимостта от държавна политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България в момента“, заяви вицепрезидентът. По думите ѝ генезисът и основната причина за стряскащите цифри е липсата на умна и реалистична икономическа програма за развитие на България. „Ние, българските граждани, не знаем къде ще бъде България, къде ще бъдем ние след 5-10 или 50 години“, коментира тя, като подчерта, че борбата с демографската криза изисква национален консенсус. „Това е тема, която не е подвластна на политически мандати. Мерките и политиките не търпят отлагане“, посочи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента страната ни има много неизползван потенциал за развитие в редица области – високите технологии, туризма, селското стопанство. Тя припомни тревожната статистика за 800 закрити училища през последните 15 години и отбеляза, че е необходимо образованието да е координирано с развитието на националните политики. По думите ѝ тясно свързано с демографската криза е и състоянието на здравеопазването, а най-големият проблем на българските граждани е достъпът до здравни услуги. „След като има места в радиус от 50 километра, лишени от възможността за медицинска помощ, трудно можем да задържим когото и да било там“, изтъкна вицепрезидентът. Тя обърна внимание и че развитието на регионите и изравняването на стандартите е задача на всяко едно правителство, но присъства само в предизборните програми и коалиционните споразумения, без реални резултати. „Държавата трябва да влезе във функциите си, само конкуренцията и свободният пазар няма да свършат работа. Държавата има механизми, с които да стимулира бизнеса в по-слабо развитите региони като им предлага различни облекчения“, коментира вицепрезидентът. По думите ѝ има и много неизползван потенциал в планинските региони, за екологични производства, за био земеделие или малки фирми с построяването на високоскоростни интернет връзки.

Проф. Михаил Мирчев, ръководител на екип направил изследване за демографската картина в страната, бе категоричен, че демографският срив тръгва от икономиката. „Бяхме 9 милиона, официално сме 7 сега, реално сме 6 милиона и ако за следващите 30 - 40 години не овладеем кризата, през 2040 година ще сме около 4,5 до 5 милиона“, посочи той. Според него в София има свръхконцентрация на населението. „Ако продължи този деструктивен модел на правителството, хората насилствено да идват в София, заради работа и поминък, до 15 години тук ще се струпа 50% от населението на България“, отбеляза социологът. По думите му семействата са спрели да раждат заради тежкото им икономическо състояния. Проф. Мирчев обърна внимание също, че работодателите сами са отблъснали работниците, а сега се оплакват, че няма работна ръка. „В момента има само 1% елит от нацията, отличаващ се по доходи. Работещите-бедни със заплати под 700 лева са над 45% от населението“, отчете той. Като решение той предложи мерки като: семейно и подоходно облагане, ниско ДДС на основни детски храни и дрехи, учебници и помагала, помощи за второ и трето дете при работещи и осигурени родители. „Без ценности демографски проблем не се решава. Трябва ценностен ориентир“, заяви още проф. Мирчев

В рамките на дискусията доц. д-р Георги Йорданов, народен представител от ПГ на „БСП за България“, коментира, че трябва да бъдат създадени причини и мотиви, заради които българите да се върнат в страната. „Ние сме нация, която се опитва да прекъсне пъпната връв с българите, които са зад граница и наброяват над 15 милиона. Ние страдаме от трайно обезлюдяване на територията ни. Тези българи, които са зад граница вече имат дори негативно отношение към страната“, коментира той.

Емилия Масларова, социален министър в периода 1990-1991г. и 2005-2009г., бе категорична, че демографските проблеми, са проблеми на България, а не на една, или друга партия. „Топим се с пет човека на час. Ще се признаем ли, че българското семейство е изоставено?“, попита тя.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари