Топенето на ледниците в Алпите е създало 1000 нови езера

1
180 от съществуващите езера са създадени само от 2006 до 2016 г.
180 от съществуващите езера са създадени само от 2006 до 2016 г.

Изменението на климата е променило драстично швейцарските Алпи, като е трансформирало ледниците в близо 1200 нови езера от 1850 г. - и 1000 от тях съществуват и до днес.

Екип от учени от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) е комбинирал въздушни фото данни за масивната планинска верига и годишни данни за ледниците в Швейцария, за да определи броя на езерата.

Анализът също така разкрива, че 180 от съществуващите езера са създадени само от 2006 до 2016 г., когато всяка година се появяват 18 нови водни обекта, съобщава „Дейли Мейл“, цитиран от БНР.

Това, според института, е „видимо доказателство за изменението на климата в Алпите“.

„От една страна, бяхме изненадани от огромните числа, а от друга от забележимото ускорение на формирането“, заяви в изявление Даниел Одермат, ръководител на групата за дистанционно наблюдение в Института за водни изследвания. „В началото на проекта очаквахме няколкостотин ледникови езера. Сега има над хиляда, а 180 са добавени само през последното десетилетие."

 

Алпите са най-високата и най-обширна система от планински вериги, която се намира изцяло в Европа, простираща се на около 745 мили в осем европейски държави Австрия, Франция, Германия, Италия, Лихтенщайн, Монако, Словения и Швейцария. Тази могъща планинска верига обаче стана жертва на климатичните промени, които разтопиха масивните ледници, превръщайки ги във водни басейни. Според учените само през миналата година ледниците са загубили цели 2% от обема си. Една четвърт от новообразуваните езера или са се смалили, или са изчезнали напълно.

Оценката показа, че е имало първоначален пик в образуването на ледникови езера в швейцарските Алпи между 1946 и 1973 г., когато средно всяка година са се появявали по около 8 нови езера. После се наблюдава кратък спад, но след това отново се засилва между 2006 и 2016 г., когато се появяват средно всяка година 18 нови езера, докато водната повърхност набъбва с над 4300 квадратни метра годишно.

Като цяло изследователите са успели да се възползват от данни от седем периода между 1850 и 2016 г.

Eawag предупреди, че нарастващият брой ледникови езера увеличава риска от наводнения и по този начин създава опасност за населените места в близост до тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук