Топ 5 на най-опасните за здравето кухненски съдове

0
Във всяка кухня могат да се крият опасности, но много хора дори не подозират за това
Във всяка кухня могат да се крият опасности, но много хора дори не подозират за това

Във всяка кухня могат да се крият опасности, но много хора дори не подозират за това

Приготвяйки храна в любимите кухненски съдове или използвайки обичайните кухненски инструменти, някои от нас увеличават риска от хронични заболявания, лишават се от шансове да се сдобият с поколение или дори си съкращават живота, алармира Lechenie.bg.

Такива данни се привеждат от последните изследвания.

Ревизия на кухнята – съдовете, които ни тровят

Направете ревизия на кухнята – някои съдове изискват незабавна замяна.

1. Форми за печене и алуминиево фолио

Много от нас имат в кухнята алуминиеви тенджери, тигани, чайници и други. В повечето случаи те са направени от анодиран алуминий. По време на приготвянето на тези съдове повърхността на метала се окислява и се покрива със здраво поресто покритие от алуминиев оксид. В резултат съдовете придобиват матов оттенък, не се драскат и не се изтриват. И се смятат за безопасни.

Образувалото се покритие се смята за херметично, затова не дава на алуминия да попадне в храната, докато се приготвя.

Алуминиевото фолио и формите за печене са изработени от чист алуминий. И някои експерти предполагат, че при често използване, и следователно, натрупване на метала в тъканите на организма, е възможно възникване и развитие на невродегенеративни разстройства.

Най-опасно е готвенето в такива съдове на кисели ястия.

С какво да ги заменим? Безопасна алтернатива на алуминиевите изделия са стъклените и керамичните форми за печене и обикновената пергаментна хартия.

2. Съдове с антизалепващо покритие

Повечето от тиганите с антизалепващо покритие са с тефлон, който съдържа перфлуороктанова киселина. Това химическо вещество изследванията свързват с развитие на безплодие, увеличаване на теглото и нарушения на интелекта.

Това вещество се класифицира като потенциален канцероген.

Специалисти препоръчват тези съдове да се заменят с такива от чугун, неръждаема стомана или стъкло. Тези материали са безопасни за здравето.

3. Пластмасови чинии и контейнери за храна

Изброените съдове, а също и спортните бутилки за многократна употреба за вода, пластмасовите дъски за рязане и други съдове е възможно да съдържат бисфенол А.

Това химическо вещество може да проникне в храната и във водата. И най-вече това е възможно, ако в съдовете се съхраняват кисели или солени продукти.

Изследванията свързват бисфенол А с развитие на онкологични заболявания, влошаване здравето на мозъка и на сърцето, патологии на развитието на плода.

Научният труд, представен от специалисти от Университета на Харвард, асоциира това вещество с развитие на затлъстяване.

Най-опасно е, ако кухненските съдове с този компонент във формулата се нагряват. Тогава бисфенол А се освобождава по-бързо.

Бутилките за вода следва да се заменят с аналогичните съдове от стъкло или от хранителна неръждаема стомана. При покупка на готова храна от магазина следва да се откажем от тази, която се слага в пластмасови опаковки.

По-добре да избираме ястия в стъкло или в картонени кутии. Що се отнася до дъската за рязане, то оптималната в кухнята е такава от дърво.

4. Съдове с отметка – несъдържащи бисфенол А

Ако бисфенол А е толкова опасен, то логично е да купуваме храни в опаковки, които не го съдържат. Така мислят повечето потребители, но грешат.

Несъдържащите бисфенол А съдове и пакети за продължително съхранение на продукти, а също и полиетиленови покрития съдържат други опасни вещества – винилхлорид или поливинилхлорид. Указаните вещества са признати за канцерогени.

Когато се използват, тези опасни вещества могат да проникнат в храната и да попаднат в организма.

За съхранение на продукти за предпочитане са стъклените съдове или биоразградимите кутии за храна, те са безопасни и мобилни. Освен това е важно да не съхраняваме в тях – зърнени, първи и втори ястия, зеленчуци и консерви. По-добре да ги държим в стъклени или в картонени съдове.

5. Порцеланови и глинени съдове

Ако в кухненския шкаф все още се съхраняват порцеланови чаши за чай или за кафе, или имате уникално гравирани глинени чинии или купи, то по-добре да ги оставите да си стоят за красота.

На масата е по-добре да не се слагат.

При производството на тези кухненски съдове в миналото са се използвали оцветяващи и глазиращи средства, съдържащи метали – олово и кадмий.

Докато те са се считали за безопасни, което се опровергава от съвременните изследвания.

При нагряване тези метали могат да попаднат в храната и в организма на човек, а при натрупване да предизвикат болести.

Решението е да се заменят със съвременни безопасни изделия от качествени материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Моето име
    До Пипи Стъкло и инокс.
  • 4
    1
    Пипи
    И кои са качествени материали????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари