Топ 10 на най-лечебните храни

0
Здравословно хранене не е чак толкова сложно, ако ползвате тези лечебни храни
Здравословно хранене не е чак толкова сложно, ако ползвате тези лечебни храни

Това са 10-те най-лечебни храни, които всеки човек трябва да приема. Здравословното хранене не е чак толкова сложно, ако ползвате тези лечебни храни.

Добър апетит!

1. Банани

Защо те са добри за вас? Те са отличен източник  на калий за сърцето. Бананите са естествен пребиотик, увеличава способността на организма да усвоява калций, тези сладки банани увеличават допамина, норадреналина и серотонина – химикали в мозъка, които се противопоставят на депресията.


2. Малини

Изследванията показват, яденето на малини може да помогне за предотвратяване на заболявания чрез инхибиране на анормалното деление на клетките. Малините са и богат източник на кверцетин, флавоноиди и галова киселина, които стимулират здравето на сърцето и предотвратяват затлъстяването.

3. Портокали

Портокалите са един от най-мощните източници на витамин С и са от съществено значение за премахване на свободните радикали, защитават клетките и поддържат здрава имунната система. Портокалите съдържат мощен флавоноид, наречен herperidin.

3. Киви

В този космат плод има много повече витамин С от един портокал. Кивито също така съдържа витамин Е и  полифеноли, които дават силна антиоксидантна защита.

4. Нар

Наровете са богати на витамин С и калий и са с по-малко калории, отколкото другите плодове. Те са с мощни полифеноли, които може да помогнат за намаляване на риска от рак.

5. Боровинки

Защо те са добри за вас? Боровинките са богати на естествен растителен химикал, наречен антоцианин, който дава тъмнолилавият им цвят. Боровинките могат да помогнат за защита на зрението, за по-ниски нива на кръвната захар и поддържат ума остър чрез подобряване на паметта и познавателните способности.

6. Грейпфрут

Той е не само богат на витамини, но и  е с ниско съдържание на калории и помага за  загуба на тегло, чиста кожа, нормализира храносмилателния баланс и е отличен за превенцията на рак.

7. Мандарини

Мандарини са добър източник на лутеин и зеаксантин, които водят до по-нисък риск от хронични заболявания на очите като катаракта и свързанате с възрастта дегенерация на макулата. Проучванията при животни показват, че флавоноидите, намерени в мандарините, могат да помогнат при диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

8. Авокадо

Авокадото съдържа близо 20 витамина и минерала, много от които лесно се абсорбират от организма.

9. Домати

Доматите са хранителна електростанция. Те са богати на ликопен, който е мощно оръжие срещу рака. Ликопенът също показа способността да стимулират ензими, които деактивират канцерогените в тяблото.

10. Патладжан

Лилавите храни могат да бъдат мощно оръжие в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания, тъй като те са богат източник на фитонутриенти-естествено срещащи растителни химикали, които  са с  болестотворна защита.

Източник: zdrave.ws
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари