Не дръжте тези храни в хладилника!

0
Някои продукти се развалят по-бързо, други губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени
Някои продукти се развалят по-бързо, други губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени

Повечето хора смятат, че най-добрият начин да запазят дадени храни свежи за по-дълго, е като ги сложат в хладилника.

Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня.

Някои от тях се развалят по-бързо, други губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени.

Например бананите.

Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник, докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна, пише "Дейли Мирър", цитиран от vesti.bg.

Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до "изтичане" извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.

Другите храни са:

Кафе - кафените зърна поемат миризмата на останалите продукти в хладилника. Дръжте го в кутия или буркан, на сухо и прохладно място.

Домати - В хладилника те могат да загубят цвета си. За да избегнете неприятния момент, в който трябва да ги изхвърлите, защото са се развалили, избягвайте да се запасявате с голямо количество. 

Картофи - Ако стоят на много студено, те променят вкусовите си качества. Освен това е препоръчително да ги съхранявате в хартиена торба или в торба от плат, а не в найлонов плик.

Лук - Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място. Трябва да се съхранява в хладилник само ако е купен обелен и нарязан. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух. 

Мед - не е нужно медът да се съхранява на студено място, в противен случай той се захаросва и се консумира трудно.

Чесън - ако стои в хладилник или в найлонов плик, чесънът може да мухляса. Най-добрият начин за съхранението му е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място.

Кексчета - ако в тях има сметана или шоколад, разбира се, трябва да стоят в хладилника, в противен случай, те ще имат по-добри вкусови качества, ако ги съхранявате в кутия на стайна температура.

Хляб - съхраняван на студено, хлябът може наистина да се запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното. Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.

Авокадо - ниските температури пречат на узряването му. Ако искате да го консумирате по-бързо, съхранявайте го в торба на стайна температура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари