Тонове лавандулово масло се развалят по складовете

1
Свръхпроизводството на лавандула започна, когато масово неспециалисти решиха, че това е източник на бързи печалби
Свръхпроизводството на лавандула започна, когато масово неспециалисти решиха, че това е източник на бързи печалби Снимка: iStock

Поне 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в складовете, а в същото време никой в България не знае кой и колко лавандула произвежда, съобщава БНР.

Какви са проблемите на бранша преди кампанията по прибиране на тазгодишната реколта?

Ако допреди 2-3 години се гордеехме, че България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, изпреварвайки лидера Франция, днес ситуацията с производството е следната:

Хаотично, нерегламентирано, нелогично“, казва Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската асоциация на етеричномаслените култури в парфюмерията и козметиката и добавя, че няма официални данни кой, къде сади лавандула у нас.

Неофициално са около 180 квадратни километра. В последните три години има изключително голям бум на нови насаждения, огромни плантации се създадоха в Северна България“.

Около 200 тона лавандулово масло се произвежда в България. Картината преди новата кампания е следната.

Наличие на много непродадено лавандулово масло, голяма част, от което е с недобро качество, няма и цена“.

Подобно и на розите свръхпроизводството на лавандула започна след няколко добри години с високи цени, когато масово неспециалисти решиха, че лавандулата е източник на бързи печалби, казват експертите в бранша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес го дават 42 градуса. Дали да не си обуя сандалите без чорапи?

Харесай Дунавмост във Фейсбук