Тони Николов: Ключовете за храма засега са в руски ръце

0
Според журналиста може да се очаква на мястото на изгонените Русия да прати агенти с по-висок чин
Според журналиста може да се очаква на мястото на изгонените Русия да прати агенти с по-висок чин Видео: Сега

Според журналиста може да се очаква на мястото на изгонените Русия да прати агенти с по-висок чин

Москва е превърнала руската църква в София в етнически анклав в центъра на столицата, който се използва и като плацдарм за влияние в съседни държави като Северна Македония. Такова мнение сподели журналистът и философ Тони Николов в предаването „(О)позиция“ на вестник на Сега.

Той обясни, че църквата попада на каноничната територия, която се управлява от софийския митрополит – българският патриарх Неофит. Нормалното в случая би било изгоненият предстоятел на църквата архимандрит Васиан да предаде ключовете за храма именно на патриарха, а не на светските власти в руското посолство. Москва обаче смята, че това е руска територия, а църквата – руска собственост. Затова затварянето на храма е демонстрация на сила, която цели, освен това, да разбуди проруските сантименти на част от българското общество.

Според него България, макар и колебливо, започва да защитава интересите си пред Москва. В случая българската църква също е направила жест, като е назначила бързо трима свещеници на мястото на изгонените руски духовници. Ключовете за храма обаче засега остават в руски ръце, защото Кремъл счита, че това е руска църква за руски хора, където трябва да се говори само на руски.

Според Тони Николов може да се очаква на мястото на изгонените Русия да прати агенти с по-висок чин

Това е една от емблемите на града. Там трябва да има и български свещеници, да може да се служи и на български, и тази ситуация на етнически сепаратизъм да спре”, смята журналистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Света София
    Може да стане и Турската църква!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари