ПРИВЕТСТВИЕ на Русенския митрополит Наум

0

ПРИВЕТСТВИЕ на Русенския митрополит Наум по време на официалния прием на Русенската митрополия, проведен в хотел „Дунав Плаза”, 19 октомври 2018 г., гр. Русе

В деня, когато светата ни Българска православна църква чества най-почитания празник на всебългарския небесен закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец, скромно се отбелязва и моята житейска 50-годишнина, която, както повествува народната мъдрост, е един малък връх в човешкото поприще.

Благодарен съм на Всеподателя Бога, че насочи стъпките ми по пътя на монашеството, да служа Нему и на св. Му църква още от младежката си възраст.

Със синовна признателност се прекланям пред паметта на приснопаметния Български патриарх Максим и на блаженопочившите митрополити Варненски и Преславски Йосиф, Варненски и Великопреславски Кирил и Видински Дометиан, които бяха мои духовни наставници и лични корективи.

Честит бях да съм избран за приемник на достойните мои предшественици – Доростоло-Червенските митрополити Григорий, Василий, Михаил и Софроний, в древлепросиялата  архиерейска катедра на Русчука, известен от векове със своите духовни и кулурни постижения.

Мой пряк предшественик тук бе и нинездравстващият Български патриарх Неофит, чието епархийско наследство се постарах да умножа, като през последните почти пет години бяха обновени десетки храмове, построиха се и се осветиха нови такива, а в пределите на Русенската епархия са ръкоположени над 20 нови свещенослужители.

Не на последно място съм признателен и на родителите си, изградили ме като личност и наследник на родолюбиви българи от Македония, роден и израснал в красивата ни морска столица Варна.

Уважаеми гости,

И през настоящата година, за пети пореден път, Русенската св. митрополия събира на своя официален прием представителите на образованието, културните институции, местната власт, различните вероизповедания и на бизнеса, като по този начин се стремим да обединим гражданското общество в град Русе и в Русенската епархия, с искреното желание за взаимодействие, добротворчество и хармонично съжителство.

Благодарим на всички, които имаха възможността да ни уважат с присъствието си в този празничен ден, молитствайки им Божията закрила и благодатна помощ, която винаги да изобилства над скъпото ни Отечество и над Православната ни църква, та в единство и единомислие да растем и неизменно да се утвърждаваме във вярата и в следването на завещаните ни от нашите достойни предци идеали и традиции, които са сигурен залог за безоблачното ни настояще и нашето добро и богоблагословено бъдеще.

За всички нас е особена радост да посрещнем в крайдунавската ни столица и представителите на Вселенската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Румънската патриаршия, архиереи от Украйна и България, както и множество приятели от всички предели на родината ни, дошли за да уважат този празник и да засвидетелстват своето уважение и обич към мое смирение.

Благодаря на всички от сърце!

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с нас! Амин!

На многая лета!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари