Токът от ВЕИ отива на борсата

0
Това предвиждат промени в Закона за енергетиката
Това предвиждат промени в Закона за енергетиката

От 1 юли токът от ВЕИ и когенерациите с мощност над 4 мегавата задължително ще се търгува на борсата.

Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, поискани от бизнеса на среща с премиера, които вече са написани. Смисълът е на борсата да се търгуват по-големи количества ток, за да няма недостиг, който да вдига цените.

Пречката, която спираше търговията досега, беше, че той се изкупува задължително от НЕК на преференциални цени, които са много по-високи от пазарните. С промените се предвиждат премии, които получават производители на ток от ВЕИ и когенерации с мощност 4 и над 4 мегавата. Те се определят всяка година до 30 юни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

За да не се получи излишък на ток на свободния пазар и цените на производителите да се сринат, законът предвижда на борсата да се купува и токът, с който преносното и електроразпределителните предприятия покриват технологичните си разходи. Прогнозната му цена също се определя от КЕВР до 30 юни. Плащането на премии се извършва вече не от НЕК, а от фонд “Сигурност на елекроенергийната система”.

Търговците и производителите на ток обезпечават месечните си вноски с банкова гаранция и депозит в размер на 150% от най-високата месечна стойност на продадения ток за 1 година. Ако в рамките на 12 месеца те са коректни, депозитът се намалява на 100%, а ако това е 24 месеца - на 50%.

В правомощията на КЕВР са записани права за разследване на измами и манипулации на пазара на ток. Регулаторът има право да изисква документи, да разпитва, да иска писмени обяснения. За претърсване ще се изисква решение на административния съд. Той трябва да се произнесе в деня на постъпване на искането, а полицията е длъжна да съдейства.

Предвидени са и санкции при манипулация на пазара и за пречки при проверки, които започнат от 10 000 лв. и стигат до 200 000 лв., а при повторно нарушение санкцията е в трикратен размер. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари