"Тойота" спира производството на коли с бензинови и дизелови двигатели

1
Това намерение ще се изпълни около 2025 година
Това намерение ще се изпълни около 2025 година

Най-голямата автомобилостроителна компания в Япония „Тойота мотър“ има намерение около 2025 г. напълно да прекрати производството на коли с бензинови и дизелови двигатели.

Това беше огласено днес на организиран от компанията семинар в Токио, предаде БГНЕС.

Както предаде агенция Киодо „Тойота мотър“ след това ще се концентрира само върху продажбата на автомобили, използващи в различна степен електрически мотори. Става дума за хибридни бензиново-електрически двигатели, автомобили на водородно гориво, а също и чисти електромобили. На семинара било отбелязано, че в първата половина на 2020-те години „Тойота мотър“ ще предложи на пазара над 10 вида електромобили. В момента гигантът не произвежда такива коли.

Друга голяма японска компания в тази област - „Мазда“ - съобщи по-рано, че планира в първата половина на 2030-те години напълно да се откаже от производството на коли с бензинови или дизелови двигатели в полза на хибридите и електромобилите.

През август „Мазда“ и “Тойота мотър“ огласиха намерението си да влязат в партньорство с цел разработването на автомобили с електродвигатели и създаването на съвместно предприятие на територията на САЩ. Разширяването на сътрудничеството между двете компании е продиктувано в частност и от факта на ожесточаване екологичните норми по целия свят и решението на властите във Великобритания и Франция да бъдат преустановени продажбите на автомобили с дизелови и бензинови двигатели през 2040 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След една известна възраст да си добър в леглото, означава да не хъркаш.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари