ТИР-ве масово не спазват забраната за движение при високи температури

0
Оказва се, че битумът, използван за асфалта у нас, се размеква при 55 градуса по Целзий
Оказва се, че битумът, използван за асфалта у нас, се размеква при 55 градуса по Целзий Снимка: БНТ

Оказва се, че битумът, използван за асфалта у нас, се размеква при 55 градуса по Целзий

ТИР-ве върху горещия асфалт. Въпреки, че глобата за движение на тежкотоварните автомобили между 13:00 и 21:00 часа е до 200 лева - оказа се, че масово не се спазва, а това деформира пътните настилки.

Затова от Агенция „Пътна инфраструктура“ спряха движението на камионите над 20 тона в областите Русе, Шумен и Търговище. Шофьорите обаче недоволстват, че трябва да чакат над 8 часа в камионите си, при 40 градусовите жеги.

Температурата в Русе в 13:30 часа е почти 40 градуса. Много от тировете обаче продължават да се движат, докато не ги засече патрул на „Пътна полиция“.

В шуменска област беше направена организация камионите да спират на три места, но отне време, докато започне да се спазва ограничението. Екипът на БНТ в Шумен направи собствена проверка.

Часът е 14:45, а температурата на въздуха е 35 градуса. В този момент по главния път Шумен-Разград не трябва да минават камиони над 20 тона, но действителността е друга. 30 минути по-късно градусите се покачиха и на пътя вече имаше полицейски екип, който проверяваше камионите. Тези, които са празни продължаваха пътя си, а тези над 20 тона изчакваха.

Оказва се, че битумът, използван за асфалта у нас, се размеква при 55 градуса по Целзий. А в екстремните жеги се нагрява и до 60-70 градуса. Високата температура поразява цялата спирачна система, накладките и гумите и рискът от инцидент е още по-голям, категорични са специалистите по пътна безопасност.

"Когато карате лятно време с износени гуми е равносилно все едно карате по лед. Разберете, че структурата на износената гума и високата температура е потенциална опасност да се пръсне. Силно падат активността и функциите на спирачната система заради високите температури. Аз сега ще ви покажа - 62 градуса е температурата, която излъчва гумата на току-що спрял автомобил. 62 градуса променя структурата на спирачните накладки", обясни Ангел Попов, пътен експерт към "Център за европейски транспортни политики".

"Ние сме поставили знаците на определените участъци. 12 часа преди въвеждането на забраната се уведомяват на сайта на АПИ участъците, които ще бъдат затворени", каза директорът на Областно пътно управление - Шумен Димитър Ковачев.

В района на община Бяла полицейски екип започна да отбива тежкотоварните камиони веднага щом живакът в термометрите се покачи до 35 градуса.

"Виждате тапата, но от друга страна, ако ги пуснат тия тежки камиони, ще увредят допълнително асфалтовата настилка и днес имаме накъдрен асфалт в района на кръговото, защото наистина камионите са тежки", каза кметът на община Бяла Димитър Славов.

В горещините се пропускат само тировете, които превозват животни и бързо развалящи се стоки. Забраната за движение на тежкотоварни камиони ще продължи до 31 август, ако температурите са високи. А водачите, които не я спазват, ще бъдат санкционирани от 50 до 200 лева и могат да загубят правото да управляват превозно средство от 1 до 6 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    русенец
    И затова, че не вършат задълженията си, някои хора ще получат увеличение на заплатите, миналата година с 20 %, тази година още. И така докога
  • 2
    2
    Аби
    Защо в други държави никой не ги спира? Май качеството е много ниско
  • 2
    1
    джони
    Нищо подобно, цял ден тирове летят по бул. " България "
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари