ТИР-паркингът в Русе влезе в „Черна книга на правителственото разхищение“

6
Книгата събира 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс
Книгата събира 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс Снимка: Черна книга на правителственото разхищение / Facebook

Книгата събира 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс

На 15.12.2023 г. излeзе 9-о издание на „Черна книга на правителственото разхищение в България“.

Тя е резултат от съвместната работа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и разследващи журналисти. Нейната цел е да мотивира гражданското общество да изисква повече прозрачност от институциите, които разпределят и управляват парите на данъкоплатците.

Книгата събира 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс.

Изводите ѝ за девета година очертават трайни тенденции в България.

Въпреки многобройните разследвания, скандали и протести в страната, институциите не правят достатъчно, за да се справят със системните проблеми – злоупотребите с обществени поръчки в полза на изпълнители вместо на качество и по-добри услуги за гражданите. На практика сме свидетели на безнаказаност.

5 примера поставят акцент за огромни щети за данъкоплатците на национално ниво:

  • Милиони евро потънали в земеделието – сектор, заради който България попадна в очите на Европейската прокуратура и дори разклати правителството на два пъти през изминалата година;
  • Цената на дългогодишното изграждане на системата за ранно предупреждение при бедствия и аварии, нуждата от която само през 2023 г. пролича на няколко пъти;
  • Военното правосъдие и БДЖ, които продължават безкритично да поглъщат обществени пари със съмнителен ефект, а модернизацията остава бавна и тромава;
  • Схема за рекорден дърводобив от гори под претекст, че са ливади за обезлесяване.

„Черната книга“ поставя специален акцент върху ролята на регионалните журналисти за осветяването на злоупотреби извън столицата, в по-малките общини. Бездействието на държавата подхранва не само измами, но и възхода на лоши практики и компрометирани политици именно в тези населени места.

Примери за това са:

  • Моделът на Капитан Андреево, който успешно работи и на буферния граничен паркинг в Русе;
  • Как нови социалните жилища се струват на главите на обитателите си в Шумен, а във Враца роднини на общински съветник могат да ги купят без да имат нужда;
  • Поредните апетитни общински имоти по Черноморието стават частни с помощта на общината.

Прозрачност и отчетност на местната власт липсват и в големите градове: В София фирми с офшорно минало и съмнителна дейност 10 години печелят голяма част от транспортните поръчки на общината за поне 80 млн. лв. с помощта на общински съветници, а съдбата на столичния боклук остава неясна въпреки инвестиции за стотици милиони в неподдържани съоръжения. 2023 г. беше маркирана и от до-овладяването на Пловдивския панаир, който въвлича бизнес и власт на няколко нива, докато държавни имоти край Варна години наред обслужват частни интереси. Историята как директор на държавната болница „Майчин дом“ необезпокоявано се замогва от позицията си оставя усещането за несправедливост в толкова деликатна тема като здравето.

Всички казуси припомнят, че отвоюването на завладяната държава „изисква по-дълбока реформа в прокуратурата и преследването на корупцията,” категоричен е Петър Ганев.

Докато фокусът на българските институции очевидно е другаде, „Черната книга“ дава надежда, че задълбочените разработки, които осветяват злоупотреби с власт и пари, все още ги има“, а на журналистите напомня, „че от техния труд и усилията им в битката с порочните практики на властта поне остава следа”, припомня редакторът на изданието Весислава Антонова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Ами
    Ще ми ядете кура държава няма щ
  • 14
    8
    Toni
    До коментар 2.Комунягите ни съсипаха,но герберите ни оправиха с измамите си цели 10 години..
  • 14
    7
    абе,
    Дайте го тоя паркинг на прокуратурата, тя да излезе с решение има или няма престъпление и да се свърши! Това с платени джурналисти сме го играли отдавна, имаше една Михнева, само с това се занимаваше- или ми плащаш, или те омаскарявам!
  • -10
    6
    MadMax
    Глупости държавата не е дала един лев за този паркинг , всичко е на концесия и не пишете глупости некомпетентни журналисти!
  • 22
    5
    Анонимен
    Пенчо Милков трябва да понесе отговорност, защо прокуратурата спи?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари