Тийнейджъри разбиха всички контейнери за текстил в Бяла

0
Разхвърляха дрехите по улиците на града
Разхвърляха дрехите по улиците на града Снимка: Владимир К. / Фейсбук

Вандали разбиха с щанга всички контейнери за стари дрехи в град Бяла, Русенско и са ги разхвърляли по улиците на града.

Извършителите са момчета на 13 и 14 години. Разкрити са благодарение на видеонаблюдението в Бяла.

"На територията на града има четири контейнера за събиране на текстилни изделия, непотребни дрехи и обувки. Разделното събиране има за цел да намали депонирането на отпадъци в регионалното депо, с което ще се избегнат скъпо струващи повреди на сепариращата инсталация", коментира в "Денят започва" Татяна Коцева, директор на Регионално депо за неопасни отпадъци - Община Бяла.

По думите ѝ по-големите текстилни изделия като завеси и одеяла могат да предизвикат голяма авария.

"В България годишно се депонират над 100 хиляди тона дрехи,текстилни изделия, обувки, които отиват на сметищата. Нужно е 50-60 години за тяхното разграждане, токсичните вещества, които отделят в почвата, проникват в подпочвените води и вредят на околната среда. Голяма част от тях могат да се използват за рециклиране и за повторна употреба", поясни Татяна Коцева.

Гражданите на Бяла са неприятно изненадани от вандалската проява и изразяват надежда контейнерите да бъдат скоро възстановени.

"Одобрявам всяка една инициатива, свързана с опазване на околната среда. Повече разяснителна кампания трябва да се направи, за да знаят гражданите как да ползват тези контейнери с цел съхранение", коментират жителите на град Бяла.

Повредените контейнери за текстилни изделия ще бъдат подменени с нови още в понеделник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук