Тийнейджъри признават за зависимост към социалните медии

0
Изследователи проучват поведението на младежи, родени във Великобритания
Изследователи проучват поведението на младежи, родени във Великобритания

Изследователи проучват поведението на младежи, родени във Великобритания

Почти половината тийнейджъри усещат, че са пристрастени към социалните медии, показва анализ на изследователи от Кеймбриджкия университет, цитиран от ДПА.

Първите резултати от изследването са описани като "поразителни", а учените са на мнение, че връзката на някои хора със социалните медии може да бъде "подобна на поведенческа зависимост", съобщава БТА.

Екипът анализира данни от проучване на Лондонския университет, като проследява живота на повече от 18 000 бебета, родени във Великобритания през 2000 и 2001 г. Изследователите констатират, че 48% от участващите в проучването им 7022 души са съгласни или напълно съгласни с твърдението: "Мисля, че съм пристрастен към социалните медии".

Данните са събрани между януари 2018 г. и март 2019 г., когато наблюдаваните са били на 17 години.

Сред отговорилите, че са пристрастени по-голям е дялът на момичета (57%) в сравнение с момчетата (37%).

"Не твърдим, че хората, които казват, че се чувстват пристрастени, са пристрастени. Но не е приятно да усещаш, че нямаш власт над собственото си поведение и е поразително, че толкова много хора се чувстват така", казва дипломантката от Кеймбриджкия университет Джорджия Търнър, която ръководи анализа.

Тя добави, че изследванията, които приемат, че "т.нар. зависимост към социалните медии" може да следва същата рамка като тази на наркотичната зависимост, "вероятно са твърде опростени".

"Може да се окаже, че за някои хора връзката със социалните медии е подобна на поведенческа зависимост", казва тя.

Работата на Търнър продължава, но анализът не е преминал през рецензия и не е публикуван официално, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари