Тези милениали изграждат бизнеси за пост-пандемичен свят

0
Въпреки че пандемията бързо спомогна за нарастване на цифровизацията и на много индустрии, също така бяха открити недостатъци в глобалната интернет инфраструктура
Въпреки че пандемията бързо спомогна за нарастване на цифровизацията и на много индустрии, също така бяха открити недостатъци в глобалната интернет инфраструктура

Пандемията промени коренно някои аспекти от ежедневието и голяма част от икономиката. Но от кризата излизат и възможности. А за някои млади предприемачи пандемията разкри перспективи за изцяло ново бъдеще

В Сингапур бързо развиващите се стартиращи предприятия в хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и технологичните индустрии работят, за да отговорят на променящата се среда, пише Money.

Как младите отговарят на новите изисквания на потребителите? CNBC Make it пита трима милениали.

Намиране на възможности по време на криза

Когато новият коронавирус се появи в началото на 2020 г., селското стопанство беше една от най-засегнатите индустрии. Рафтовете на супермаркетите бяха полупразни, тъй като хората се опасяваха от недостиг на храна на фона на затваряне на границите и прекъсванията на веригите за доставки.

Още преди пандемията Бен Суон от сингапурския селскостопански стартъп Sustenir работи, за да направи доставките на храни по-надеждни.

"Визията на Sustenir е за растеж и по-устойчиво бъдеще", каза 39-годишният съосновател и главен изпълнителен директор компанията, която дава възможност на продукти, които не се отглеждат на местно ниво да растат в контролирана закрита среда.

Бившият австрийски инженер стартира бизнеса в Сингапур през 2013 г. за да се справи с недостига на земя и проблемите относно недостига на храна. Тази година пандемията привлече до повече внимание към проблема, казва Суон.

"Фокусът е върху това как да повишим производителността си", зави той.

"Хората тук вече са много по-наясно откъде идват техните продукти", каза той. Междувременно затварянето на границите затрудни получаването на някои храни.

Днес по-малко от 10% от хранителните нужди на Сингапур се произвеждат от страната, която е с по-малка по площ от Ню Йорк. Правителството на Сингапур се надява да увеличи тази цифра до 30% до 2030 г. чрез по-добро използване на земята, нови технологии, както и инвестиции от над 215 милиона долара в стартиращи фирми.

"Системата ни може буквално да се преоборудва във всяка сграда в света, ние в крайна сметка искаме да бъдем във всеки по-голям град по света", каза Суон. "Може би дори един ден бихме могли да помислим за износ на определени продукти в съседните ни страни."

По-лесно пазаруване и доставки

Точно както вирусът промени селското стопанство, така се промениха и навиците ни за пазаруване. Потребителите и търговците осъзнаха по-добре своите разходи.

Ето защо платформата ShopBack се фокусира върху спестяванията на потребителите от няколко години.

От стартирането си през 2014 г. тя връща на потребителите процент от парите им в брой при всяка покупка, направена чрез приложението. От началото досега са върнати 115 милиона долара на повече от 20 милиона потребители в Азиатско-Тихоокеанския регион. Но когато пандемията удари, бизнесът бързо се преориентира.

Според собственика на платформата Хенри Чан, пандемията е променила навиците на пазаруване на потребителите и ги е накарала да се пренасочват към основни нужди, като хранителни стоки, в началото на пандемията, а след това всичко останало.

Междувременно това накара повечето търговци да се включат в платформата в опит да компенсират загубените физически продажби. От април до юни ShopBack - който печели комисионна от своите търговски партньори всеки път, когато прави продажба - добавя 500 нови търговци на дребно, разширявайки списъка си с 4000 марки, включително Amazon, Taobao и Expedia.

"Търговците все повече внимават за маркетинговите си разходи и именно там нашият модел на плащане при продажба резонира с тях", каза 35-годишният Чан. "Можете да видите това от повишаването на търговците, които се присъединяват към нас. За първата половина на тази година реализирахме малко под 1 милиард долара продажби за нашите търговци".

Още преди Covid-19, проучване на McKinsey от 2018 г. установи, че 92% от компаниите вярват, че ще трябва да променят бизнес моделите си в резултат на цифровизацията.

Поглед към цифрово бъдеще

Въпреки че пандемията бързо спомогна за нарастване на цифровизацията и на много индустрии, също така бяха открити недостатъци в глобалната интернет инфраструктура.

През последните четири години стартиращата компания за лазерни комуникации Transcelestial работи за преодоляване на тази празнина с по-ефективна и по-евтина алтернатива на традиционните интернет услуги.

Когато погледнете света сега, почти половината от него все още не е свързан с никакви интернет услуги, каза Рохит Джа, съосновател и главен изпълнителен директор. В края на 2019 г. 3,6 милиарда души - или 46% от световното население - не са били свързани с интернет, според ООН.

Водещият продукт на Transcelestial - безжичното устройство Centauri - използва светлина за предаване на данни. Междувременно размерът му като кутията за обувки означава, че то може да се инсталира наземно от телекомуникационните компании за около 10 минути.

31-годишният мъж заяви, че подобна ефективност отразява плана на компанията за предоставяне на интернет услуги, подходящи за бързо променящия се свят: "Гледаме 50 години напред в бъдещето и се опитваме да си представим моментна снимка на това как изглежда светът."

Въпреки че Сингапур се нарежда като световен лидер за интернет свързаност, голяма част от Югоизточна Азия все още наваксва. До 2025 г. се очаква регионът да представлява почти една трета (29%) от глобалните 5G внедрявания. Джа каза, че неговата система може да ускори процеса с "шест до осем месеца или дори година".

През юли Transcelestial получи 9,6 милиона долара от инвеститори, включително EDBI в Сингапур и партньори от компанията за рисков капитал Wavemaker - дори когато глобалното финансиране спря поради пандемията.

"Повечето от инвеститорите, които имаме, са хора, които виждат на дългосрочни перспективи и подобни са и разговорите, които провеждам с инвеститорите," каза Джа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари