Тервел Пулев обясни защо синът му ще носи името Самуил

7
"Името Самуил е наш целенасочен и добре обмислен жест към българската история в конфликта с Македония, касаеща именно чий цар е бил Самуил", пише Тервел Пулев
"Името Самуил е наш целенасочен и добре обмислен жест към българската история в конфликта с Македония, касаеща именно чий цар е бил Самуил", пише Тервел Пулев

"Вчера дадох интервю за “Нова” по повод благата вест на такъв светъл християнски празник като Благовещение - раждането на третия ни син с Диана - Самуил", пише Тервел Пулев в социалната мрежа Фейсбук.

"Запитан бях и защо избрахме за него да носи името Самуил.

По необясними за мен причини, точно тази част от интервюто, което дадох за и която намирам за много важна, е изрязана.

В липсващата част изразявах мнението си защо избрахме името Самуил за третия ни син. Това име не е просто продължение на стара традиция в нашата фамилия момчетата да бъдат кръщавани на знакови български владетели.

Името Самуил е наш целенасочен и добре обмислен жест към българската история в конфликта с Македония, касаеща именно чий цар е бил Самуил!

Самуил е български цар и трябва да остане в паметта на всички нас като такъв, а аз и съпругата ми избрахме с много гордост да кръстим Самуил нашето трето момче!

В дните, в които семейството ми се чувства толкова щастливо от появата на новия живот, в мен се надига възмущение от времената, в които живеем. Имам дори усещането, че в България съществува някаква крайно нередна колония!

Страх ни е вече да назоваваме истинските факти?!

Това е явление, присъщо за асимилирания български народ в изконните български територии в северна Гърция, Македония и части от Сърбия! Там нашите сънародници са били репресирани, било им е забранявано да говорят български език и да се самоопределят като българи!

Решението да ми бъдат отрязани точно тези думи, бе определено за продуцентско. Питам се обаче, това продуцентско решение, което посяга върху мотивите ми да кръстя детето си Самуил, интересите на кого обслужва?!

Нима ще отречем, че спорът ни с Македония за тази и за много други възрожденски, велики личности, самоопределили се за българи, продължава от десетилетия?!

Историята на България трябва да бъде съхранявана, пазена непокътната, предавана от поколение на поколение коректно, без увъртане и навеждане. Поне това дължим на предците ни".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари